Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κήρυξε την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Παγκόσμια Κρίση και Δημοκρατική Μετάβαση στη Νότια Ευρώπη: Μια Πολιτική Ιστορία», αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της συνεργασίας ηγεσίας και λαού στη διαμόρφωση της ιστορικής πορείας μιας χώρας.

Οι προκλήσεις και τα διδάγματα της Νότιας Ευρώπης

«Σήμερα, σε μια εποχή που οι δυτικές δημοκρατίες αντιμετωπίζουν κλυδωνισμούς, η εμπειρία της Νότιας Ευρώπης την περίοδο 1974-1977 αποτελεί ένα υπόδειγμα ισορροπίας και σύνεσης. Τότε, οι λαοί και οι ηγεσίες απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν τις σωστές επιλογές, δημιουργώντας ένα μοντέλο που αξίζει να θυμόμαστε και να μιμούμαστε», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Το εν λόγω συνέδριο, που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, εστιάζει στη μετάβαση της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία, αναδεικνύοντας τη στήριξη που έλαβαν από τις μεγάλες δυτικές δημοκρατίες. Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι, αν και η δικτατορία στην Ελλάδα διήρκεσε επτά χρόνια, το κόστος της αποκατάστασης της δημοκρατίας ήταν βαρύ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 40% της Κύπρου από την Τουρκία.

Η ευρωπαϊκή προοπτική ως μοχλός εκδημοκρατισμού

«Η πορεία αυτών των χωρών προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα του εκδημοκρατισμού τους», ανέφερε ο κ. Τασούλας. Τόνισε τη σημασία της σύμπλευσης ηγεσίας και κοινωνίας, που επέτρεψε στις χώρες αυτές να ξεπεράσουν τα τραύματα του παρελθόντος και να ανοίξουν έναν δρόμο πολιτικής σταθερότητας, φιλελευθερισμού και ευημερίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Βουλής στη βοήθεια της Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στήριξη του τότε Γάλλου Προέδρου προς την Ελλάδα, με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, γεγονός που χαρακτήρισε ως «πτήση ελπίδας που στερέωσε τη δημοκρατία».

Επιστροφή στο κοινό όραμα

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε τη σημασία της επανεξέτασης αυτής της περιόδου: «Η πτώση των δικτατοριών στις τρεις χώρες και η κοινή τους πορεία προς τη δημοκρατία και την Ευρώπη αποτέλεσαν μια επιλογή ζωής. Σήμερα, μέσα από αυτό το επιστημονικό συνέδριο, καλούμαστε να γιορτάσουμε και να αναλύσουμε αυτή τη μοναδική κοινή πορεία».

Το συνέδριο, που φιλοξενείται στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, ολοκληρώνεται στις 14 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και πολιτικών.