Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχει περάσει… στην ιστορία και δεν συγκινεί τα πλήθη, είναι αξιοπερίεργος ο τρόπος με τον οποίο η αντιπολίτευση επιχειρεί να το «ξαναζεστάνει». Διότι προφανώς της Νέα Αριστερά αναφορικά με τον Χρήστο Ράμμο, εξυπηρετεί αυτές τις επιδιώξεις. Οχι μόνο αυτών που παίζουν τον ρόλο του «λαγού» και βάζουν στο τραπέζι το όνομα του προέδρου της ΑΔΑΕ, αλλά και όλων όσοι κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση – για την οποία μάλιστα κρίθηκε με τη βούλα του Αρείου Πάγου ότι οι παρακολουθήσεις ήταν σύννομες.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Είναι επίσης γνωστό ότι ο κ. Ράμμος, υπερβαίνοντας αρκετές φορές τον ρόλο του, επιχείρησε να παρουσιάσει το αντίθετο και να πείσει γι’ αυτό την κοινή γνώμη. Εξυπηρετώντας έτσι, άθελά του ή όχι, τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης που επιτέθηκε στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μοιάζει τώρα ότι εξαργυρώνει τη στάση του με την πρόταση από τη Νέα Αριστερά να είναι υποψήφιος για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Τούτο συνιστά πάντως μια προφανή αντίφαση: πώς είναι δηλαδή δυνατόν να προτείνεται για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από ένα πολιτικό κόμμα ένα πρόσωπο που προΐσταται μιας ανεξάρτητης Αρχής, της οποίας η ανεξαρτησία διασφαλίζεται από το σύνταγμα.
«Περίπατο» η ανεξαρτησία
Το τελευταίο υπήρξε άλλωστε και η μόνιμη επωδός της αντιπολίτευσης –του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου– κατά τη χρονική στιγμή που η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Οτι δηλαδή η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ επιβάλλει στην κυβέρνηση να μείνει μακριά από τον κ. Ράμμο και τις κρίσεις του. Τώρα όμως έρχεται η αντιπολίτευση να «ξεχάσει» την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και να προτείνει τον κ. Ράμμο ως υποψήφιο ολόκληρης της αντιπολίτευσης.
Η πρόταση έρχεται εξάλλου λίγα μόνο 24ωρα ύστερα από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη να υποβάλλει νέες μηνυτήριες αναφορές, παρά το βούλευμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που έβαλε επί της ουσίας ταφόπλακα στην υπόθεση. Σημειώνεται επίσης ότι εκτός από το «ναι» που πιθανότατα θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της Νέας Αριστεράς και το ζύγισμα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, αλλά και οι 20 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ονειρεύονται... μέτωπα
Κάποιοι θεωρούν ότι η πρόταση Χαρίτση είναι μια πρώτη προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο του «προοδευτικού μετώπου» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και δεν θα υπήρχαν αυτά τα σενάρια, αν δεν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας Ράμμου ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε ότι θα πρέπει το πρόσωπο που θα επιλεγεί να είναι μια προσωπικότητα που εξασφαλίζει την ευρύτερη συναίνεση και κατά κάποιον τρόπο –όπως είπε– την πρωτοβουλία στην αντιπολίτευση για να επιτευχθεί η εκλογή του.