Το μεσημέρι της Δευτέρας, ένας 78χρονος άνδρας στη Φοινικιά του Ηρακλείου άνοιξε πυρ σε βάρος του 49χρονου Στέφανου Κοκολογιάννη, γνωστού από τη συμμετοχή του στο reality « Mission», θέλοντας να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του γιου του, Πρίαμου Ξυδάκη, το 2012.

Ο πατέρας, που παραδόθηκε λίγες ώρες αργότερα, εντόπισε τον αδερφό του δράστη της δολοφονίας του γιου του, τον καταδίωξε αρχικά με το αυτοκίνητο προκειμένου να τον χτυπήσει, με τον παλιό παίκτη του reality να βρίσκει καταφύγιο μέσα σε εταιρεία ζωοτροφών.

Ο δράστης τον ακολούθησε και τον πυροβόλησε με ένα 45άρι πιστόλι. Τον τραυμάτισε ελαφρά στο κεφάλι, ενώ ένας ακόμη εργαζόμενος της επιχείρησης δέχτηκε δύο σφαίρες στην κοιλιακή χώρα και το ισχίο. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση. Η επίθεση με… άρωμα βεντέτας ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν και υποθέσεις που είχαν συγκλονίσει όλη τη χώρα.

Ατέλειωτη λίστα θυμάτων

Μπορεί στη συγκεκριμένη επίθεση να μη θρηνήσαμε απώλειες, στην Κρήτη όμως δεκάδες είναι οι νεκροί από τις βεντέτες, ενώ το μίσος μεταξύ οικογενειών έχει οδηγήσει ακόμη και στην ερήμωση χωριών.

Η βεντέτα προέρχεται από το ιταλικό vendico, που σημαίνει εκδίκηση. Ουσιαστικά πρόκειται για αυτοδικία με σκοπό την αλληλοεξόντωση των εμπλεκόμενων οικογενειών. Κύριες αιτίες για αυτές είναι λόγοι τιμής ή κτηματικές διαφορές.
«Τώρα λευτερώθηκα». Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες του Γιάννη Παπαδόσηφου όταν εκτέλεσε μέσα στα δικαστήρια Πειραιά τον δολοφόνο του γιου του, Γιάννη Βενιεράκη. Ο Παπαδόσηφος είχε κρύψει πιστόλι μέσα στα γένια του. Προσέγγισε τον φονιά του γιου του και πυροβόλησε. Περίμενε πέντε χρόνια να αποδώσει ο ίδιος δικαιοσύνη. Το ημερολόγιο έγραφε 20 Δεκεμβρίου του 1988.

Η βεντέτα μεταξύ Παπαδόσηφου και Βενιεράκη ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου του 1983. Ο 27χρονος γιος του Παπαδόσηφου, Μανώλης, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο πατάρι μιας καφετέριας στο Ρέθυμνο. Ο δράστης, Γιάννης Βενιεράκης, όταν έμαθε πως ο Παπαδόσηφος είχε συμβουλεύσει την κοπέλα με την οποία είχε σχέση «να είναι πιο προσεκτική μαζί του», του ζήτησε να συναντηθούν για να λύσουν την παρεξήγηση, όπως του είπε. Μόλις ανέβηκαν στο πατάρι, ο Βενιεράκης τράβηξε πιστόλι και σκότωσε εν ψυχρώ τον Παπαδόσηφο.

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση βεντέτας ήταν αυτή στην οποία ο Δαμιανός Παρασύρης έσφαξε κυριολεκτικά μέσα στο πταισματοδικείο Περάματος τον Γιάννη Βρέτζο το 1969. Ο Παρασύρης περίμενε να πάρει την εκδίκησή του για τη δολοφονία του αδερφού του Γιώργου 25 ολόκληρα χρόνια.

Ο Βρέτζος είχε σκοτώσει τον Γιώργο Παρασύρη το 1945 στο Ηράκλειο μετά από διαμάχη για κτηματικές διαφορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη βεντέτα λέγεται πως είναι ο λόγος δεν έγινε η ένωση των Ζωνιανών με τα Ανώγεια κατά τη διάρκεια του σχεδίου «Καποδίστρια», καθώς ο Παρασύρης ήταν Ζωνιανός και ο Βρέτζος από τα Ανώγεια.

Το 1994 ξεκίνησε η βεντέτα μεταξύ των οικογενειών Μουζουράκη και Δικωνυμάκη, που ερήμωσε το χωριό Πάτημα Αποκορώνου. Στις 23 Μαΐου εκείνου του έτους, ο 25χρονος Μιχάλης Δικωνυμάκης με τον φίλο του Νίκο Πολάκη, ηλικίας 29 χρόνων, στραγγάλισαν την 55χρονη Φωτούλα Μουζουράκη, αφού πρώτα την είχαν βιάσει. Η άτυχη γυναίκα ήταν μητέρα τριών παιδιών.

Στις 16 Αυγούστου 1994, σε ορεινή περιοχή της κοινότητας Κουρνά Αποκορώνου, βρέθηκε νεκρός με δύο σφαίρες στον θώρακα ο 24χρονος Κώστας Μουζουράκης, γιος της άτυχης γυναίκας. Τον σκότωσε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 33χρονος Ευάγγελος Σελιανάκης από το Ρέθυμνο για κτηματικές διαφορές.

Στις 10 Νοεμβρίου 1994 ο Γιάννης Μουζουράκης, 26 χρόνων, μαζί με δύο φίλους του δολοφόνησε στην Αμαλιάδα τον 54χρονο Μανώλη Δικωνυμάκη, πατέρα του φονιά της μάνας του, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για όσα είχαν συμβεί. Στις 13 Δεκεμβρίου 1994, ο 27χρονος Σήφης Δικωνυμάκης, αδελφός του Μιχάλη και γιος του 54χρονου Μανώλη Δικωνυμάκη, βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο στήθος στη Μυτιλήνη, όπου είχε καταφύγει με την οικογένειά του. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1995, ο 23χρονος κτηνοτρόφος Βαγγέλης Σελιανάκης από την Αρχοντική Ρεθύμνου δολοφονήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα.

«Σασμός» λόγω… Σαρτζετάκη

Η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 1985, ήταν (όσο κι αν μοιάζει απίστευτο) η αιτία να κλείσει ένας κύκλος αίματος που είχε ξεκινήσει το 1941 και να επέλθει ο «σασμός». Σε αυτό, βέβαια, συνετέλεσε και η ψήφος του Βασίλη Πεντάρη, βουλευτή τότε του ΠΑΣΟΚ.

Οι δυο οικογένειες Σαρτζετάκη και Πενταράκη είχαν μια από τις πιο αιματηρές βεντέτες με 140 θύματα, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά. Αφορμή για την έναρξή της ήταν, σύμφωνα με αναφορές, η ατίμωση μιας κοπέλας το 1941.

Έκτοτε οι δολοφονίες μεταξύ των δυο οικογενειών ήταν ανελέητες. Ο κύκλος της βίας έκλεισε όμως με την άτυπη συμφωνία και την εκλογή Σαρτζετάκη στο ανώτατο αξίωμα της χώρας με τη στήριξη Πεντάρη.