Νεκρή εντοπίστηκε η γυναίκα η οποία αγνοούνταν από χθες το πρωί, μετά την παράσυρση του οχήματος στο οποίο επέβαινε, από χείμαρρο . Η άτυχη γυναίκα μαζί με τον άνδρα, που εντοπίστηκε χθες νεκρός, επέβαιναν στο ίδιο όχημα και δυστυχώς είχαν την ίδια τραγική κατάληξη.
Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό της γυναίκας συμμετείχαν και δύτες από την 3η ΕΜΑΚ και το λιμενικό και drone, ενώ επρόκειτο για μια δύσκολη επιχείρηση, λόγω των φερτών υλικών μέσα στη θάλασσα, που από χθες καθιστούν δύσκολη την ορατότητα. Αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια ανασυρτής της. Η γυναίκα εντοπίστηκε ανοιχτά στον κόλπο της Αγίας Πελαγίας προς την παραλία της Λυγαριάς.
Σήμερα στην Κρήτη βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας – Έλλης Γεράρδη.
Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ θα έχει συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή.
Την ίδια ώρα πλήθος ιδιοκτητών σπιτιών και καταστημάτων επιχειρούν να απομακρύνουν από τις ιδιοκτησίες τους, λάσπες και υλικά που μεταφέρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία της Περιφέρειας και των δήμων για την αντιμετώπιση προβλημάτων από κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και σε σημεία του ΒΟΑΚ .
Στο σημείο της τραγωδίας το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λεκκας που παρομοίασε με «τσουνάμι» την ορμητικότητα των νερών, διευκρινίζοντας ότι οποιοδήποτε αντιπλημμυρικό έργο, δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει το χείμαρρο.
Εκτός από την Αγία Πελαγία, προβλήματα εντοπίζονται στη Λυγαριά, το Παλιόκαστρο και τον Καρτερό, όπως επίσης και στη Σητεία, όπου αργότερα σήμερα θα βρεθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο.
Έντονες βροχοπτώσεις χωρίς προβλήματα στα Δωδεκάνησα
Έντονες βροχοπτώσεις, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν προβλήματα, σημειώθηκαν χθες και τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά της Δωδεκανήσου από το κύμα κακοκαιρίας.
Αρκετή βροχή, για αρκετές ώρες, έπεσε στα νησιά της Ρόδου, της Σύμης, της Χάλκης, της Καρπάθου και της Κάσου προκαλώντας ελάχιστα προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στους δρόμους.
Ο όγκος βροχής που έπεσε στα νησιά ήταν αρκετός αλλά δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.
Από νωρίς χθες το απόγευμα λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας βρίσκονταν σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων καθώς και εθελοντικές ομάδες.
Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη για την κακοκαιρία και το συντονισμό όλων των φορέων του νησιού, ενώ κατεπείγον μήνυμα μέσω των κινητών τηλεφώνων στάλθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου, του Καστελόριζου και της Χάλκης, προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ο κ. Καμπουράκης έδωσε σαφείς εντολές και κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για συντονισμό και άμεση κινητοποίηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών που τυχόν παρουσιαστούν.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του δημάρχου, των χωρικών αντιδημάρχων, καθώς επίσης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, από τους οποίους ο κ. Καμπουράκης ζήτησε να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη των αναγκαίων και προβλεπόμενων μέτρων.
Με συχνότητα εμφάνισης μία φορά στα 100 χρόνια, η θεομηνία που έπληξε την Κρήτη, χαρακτηρίζεται ως σπάνιο φυσικό φαινόμενο σύντομης διάρκειας, αλλά ιδιαίτερα μεγάλης έντασης.
Ο ομότιμος Καθηγητής Υδραυλικών Έργων του ΕΜΠ, κ. Γιώργος Τσακίρης ανέφερε πως το γεγονός αυτό ήταν εντελώς ακραίο και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα γεγονός 100ετίας, δηλαδή γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια. «Για να κατανοήσουμε πόσο έντονο ήταν, θα σας έλεγα ότι τα αντιπλημμυρικά γίνονται για 50 χιλιοστά βροχής σε μία ώρα – για μια φορά στα 50 χρόνια – και στις περιοχές αυτές είχαμε 70 χιλιοστά, σε τρία τέταρτα« πρόσθεσε.
Ενδεικτικά, έως τις 6 το απόγευμα έπεσαν 212 χιλιοστά βροχής στα Ανώγεια, 125 στον Άγιο Νικόλαο, 111 στο αεροδρόμιο Χανίων και 84 χιλιοστά στο φράγμα ποταμών Ρεθύμνου, σύμφωνα με την ΕΜΥ.
Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος εξήγησε πως «για να καταλάβετε όλο τον μήνα Οκτώβρη κατά μέσο όρο στο Ηράκλειο πέφτουν 60 χιλιοστά βροχής. Είναι σίγουρο ότι πάνω από τα 25 χιλιοστά βροχής έχουμε πλημμυρικά επεισόδια και στην Αθήνα. Τον Οκτώβριο του 1994 στην Αττική, όπου είχαμε σε μιάμιση ώρα 50 χιλιοστά βροχής είχαμε 10 θύματα».
Ο Δήμαρχος του Μαλεβιζίου, που επλήγη σε τεράστιο βαθμό από τη θεομηνία, εξήγησε ότι «οι δρόμοι που κατεβαίνουν στις παραλίες είναι τα ρέματα, επομένως αυτοί δρόμοι μεταφέρουν τα νερά της βροχής με μεγάλη ένταση, επειδή έχουν μεγάλη κλίση. Η ταχύτητα του νερού ήταν πολύ μεγάλη, οπότε δημιουργούν μία δύναμη η οποία μπορεί να παρασύρει οτιδήποτε στην πορεία της».