Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην περιφέρεια της Κρήτης είναι το πρόγραμμα «Ζωή» που υλοποιείται από την Περιφέρεια. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η προμήθεια απινιδωτών τελευταίας γενιάς, οι οποίοι έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε πολυσλυχναστα σημεία του νησιού και σε αθλητικούς χώρους.

Όπως ανεφερε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κρήτης και αρμόδιος στον τομέα της Υγείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιώργος Πιτσούλης, «στόχος είναι η δημιουργία μίας κουλτούρας που θα αποτελεί μέρος μιας κοινωνίας εκπαιδευμένης και πρόθυμης να βοηθήσει το ένα μέλος το άλλο». Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και γίνεται από το ΠΔΕ, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή μέσω μίας προγραμματικής σύμβασης.

Το τμήμα Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής έχει την καθοδήγηση αλλά και την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος. Επίσης, σημαντική είναι όπως επισήμανε ο Γιώργος Πιτσούλης, η συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα για την κατάρτιση των μαθητών.

Ο κ. Πιτσούλης ανέφερε ότι έχουν ήδη προμηθευτεί 260 απινιδωτές και έχει ξεκινήσει η τοποθέτησή τους. Από αυτούς, οι 70 θα τοποθετηθούν σε αθλητικούς χώρους και οι υπόλοιποι σε σημεία του νησιού, όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες, βάσει διεθνών κατευθυντήριων γραμμών.

«Το πρόγραμμα "Ζωή" είναι ένα πρόγραμμα πρότυπο που έχει δημιουργηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης με την έγκριση του περιφερειάρχη και είναι μοναδικό σε επίπεδο χώρας. Αποτελεί μία πρωτόλεια ιδέα, και αποτελεί ουσιαστικά ένα δίκτυ ασφάλειας, μία ομπρέλα προστασίας για όλη την Κρήτη» ανέφερε ο κ. Πιτσούλης. Ως προς τη στόχευση του προγράμματος, όπως εξήγησε, είναι η προσπάθεια «να απαντήσουμε στη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει, καθώς ο αιφνίδιος θάνατος είναι πάντα παρών».

«Η παρέμβαση εκπαιδευμένου πολίτη μπορεί να σώσει ζωές»

Σχετικά με τις υποδομές που υπήρχαν ο κ. Πιτσούλης ανέφερε πως είναι ελλειμματικές, ενώ οι ήδη τοποθετημένοι απινιδωτές μπορεί να βρίσκονται κλειδωμένοι κάπου που δεν είναι γνωστό ή να μην είναι λειτουργικοί. «Τώρα θα υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου όλων των απινιδωτών, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ιατρική Σχολή ανά πάσα στιγμή» επισήμανε ο κ. Πιτσούλης.

Ο μεγάλος στόχος και το όραμα του προγράμματος είναι «να δημιουργήσουμε μία κοινωνία εκπαιδευμένη και ετοιμοπόλεμη να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά. Θέλουμε ένα πολίτη που να νιώθει την ανάγκη της ευθύνης αλλά να έχει και την ελάχιστη γνώση να παρέμβει. Η παρέμβαση εκπαιδευμένου πολίτη μπορεί να σώσει μία ζωή. Έτσι, στοχεύουμε στην εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μαθητές».

Συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις

«Επειδή η στόχευσή μας είναι φιλόδοξη, θα χρειαστούμε έναν "στρατό" καταρτισμένων εκπαιδευτών. Κι εδώ είναι σημαντική η συναίνεση όλων των εθελοντικών οργανώσεων όπως π.χ. ο Ερυθρός Σταυρός ( οκτώ τμήματα), η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Χανίων ο Φίλιος Ζεύς, η Επίδρασης η Hellenic Crises and Disasters Management Institute, Advanced Life Support Group η Ελληνική Εταιρία προνοσοκομειακής φροντίδας οι Ιατρικοί Σύλλογοι κ.α» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιτσούλης.

Αυτό που σχεδιάζεται, είναι μέσα από μία ομογενοποιημένη προσέγγιση να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση. «Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε ένα νέο κίνημα εθελοντών και εκπαιδευμένων πολιτών χρήσιμων στην κοινωνία» επισήμανε.

Εφαρμογή για την τοποθεσία απινιδωτών

Σημαντικό μέρος του προγράμματος "Ζωή" συνδέεται άμεσα τόσο με την τεχνολογία, όσο και με τα κοινωνικά δίκτυα, αφού εκτός από το σχετικό βίντεο, στο οποίο δίδονται αναλυτικές οδηγίες, οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν την απάντηση στο ερώτημα, πού είναι ο κάθε απινιδωτής.

«Θα πρέπει κάθε πολίτης να ξέρει ανά πάσα στιγμή πού έχει απινιδωτή, δίπλα του. Σε συνεργασία με το ΙΤΕ ετοιμάσαμε μία εφαρμογή για κινητά, η οποία θα είναι για το κοινό και θα σε ενημερώνει αυτόματα για την τοποθεσία του πιο κοντινού απινιδωτή. Η εφαρμογή θα δίνει φωνητικές οδηγίες για πρώτες βοήθειες αλλά θα έχει κι άλλες σχετικές πληροφορίες. Επίσης, θα υπάρξει ένας διαδικτυακός κόμβος που δημιουργεί για εμάς το ΙΤΕ, όπου μετά από δημόσια πρόσκλησή μας, θα καταχωρούνται με συγκεκριμένη διαδικασία οι ήδη υπάρχοντες απινιδωτές».

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά την απήχηση του προγράμματος, είναι ήδη έντονη, αφού ενώ βρίσκεται ακόμη στην αρχή, το ενδιαφέρον πολιτών αλλά και φορέων, είναι εντυπωσιακό. «Ενδιαφέρονται και για απινιδωτές, αλλά ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για εκπαίδευση».

Πρόσθεσε πως αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία ήδη αιτούνται να γίνουν μέρος του προγράμματός, καθώς «υπάρχει δίψα στον κόσμο να μάθει, να γίνει χρήσιμος και ωφέλιμος στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο. Αυτό μας συγκινεί και μας δίνει περισσότερη ενέργεια να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Επίσης, ήδη υπάρχει επικοινωνία με την Περιφέρεια Κρήτης για να λάβουν πληροφορίες κι άλλες περιφέρειες από όλη τη χώρα. Αυτό, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, αποτελεί εξέλιξη που τους έχει συγκινήσει. «Είναι μια αναγνώριση της προσπάθειάς μας. Υπάρχουν κάποιες Περιφέρειες που ήδη θέλουν να λειτουργήσουν το πρόγραμμα Ζωή. Αλλά και άλλοι πολλοί φορείς έρχονται σε επικοινωνία με μας για να πάρουν πληροφορίες για το πρόγραμμά μας».

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κρήτης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «οι πολίτες που θα εκπαιδευτούν και ειδικά τα παιδιά, είναι πολλαπλασιαστές και το πρόγραμμα θα επιτύχει. Θα πάει πάρα πολύ καλά, το στηρίζουμε όλοι μας γιατί και ένας άνθρωπος να σωθεί είναι μεγάλη προσφορά».

Ο κ. Πιτσούλης καταλήγοντας, ευχαρίστησε όσους έχουν προσφέρει σε αυτή την προσπάθεια ενώ σημείωσε πως «το Πρόγραμμα Ζωή μόλις άρχισε, αλλά ο δρόμος του είναι πολύ μακρύς . Να είστε έτοιμοι και για άλλες πρωτοπόρες θετικές εκπλήξεις στο ΖΩΗ και μάλιστα πολύ σύντομα».