Η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν δείχνει να κλιμακώνεται, ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα, που αποτελεί και «όπλο» το οποίο και οι δύο χώρες μπορεί να χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν, είναι το νερό του Ινδού ποταμού. Αφενός γιατί η Ινδία αποσύρθηκε από τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών το 1960 και δυνητικά μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα άρδευσης στο Πακιστάν, αλλά από την άλλη, εάν το Πακιστάν μπλοκάρει με φράγματα τη ροή, μπορει να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα στην Ινδία.
Τα νερά του Ινδού ποταμού αποτελούν φυσικό πόρο αλλά και γεωπολιτικό διακύβευμα, καθώς ο ποταμός πηγάζει από τα Ιμαλάϊα και με ένα σύμπλεγμα παραποτάμων, διέρχεται από την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και μέσω της Ινδίας καταλήγει στο Πακιστάν.
Το 1960, με τη διαμεσολάβηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ινδία και το Πακιστάν υπέγραψαν τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού (Indus Waters Treaty – IWT). Η συνθήκη διαχώρισε τους έξι βασικούς ποταμούς της λεκάνης του Ινδού και παραχώρησε στην Ινδία την αποκλειστική χρήση των ανατολικών ποταμών (Ravi, Beas, Sutlej), ενώ στο Πακιστάν τον έλεγχο στους δυτικούς ποταμούς (Indus, Jhelum, Chenab), με την Ινδία να έχει περιορισμένα δικαιώματα μη καταναλωτικής χρήσης.
Το νερό του, είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια ανθρώπους στο Πακιστάν και την Ινδία και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις πιο μακροχρόνιες διακρατικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή που σήμερα ξανάρχεται στην επικαιρότητα εξαιτίας της κλιμάκωσης των ινδο-πακιστανικών συγκρούσεων στην περιοχή του Κασμίρ.
Χθες Τρίτη (6/5) μπροστά στην ανησυχητική κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κασμίρ, η Ινδία έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι και ζήτημα αποκλεισμού του Πακιστάν από την πρόσβαση στα ύδατα του Ινδού, αναδεικνύοντας το ρόλο του νερού ως εν δυνάμει «όπλο» ή εργαλείο πίεσης σε ένα ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό πλαίσιο.
Πλέον, το ερώτημα είναι κατά πόσο η Ινδία μπορεί να πραγματοποιήσει την απειλή να μπλοκάρει ή να εκτρέψει μεγάλες ποσότητες νερού άμεσα.
Ινδία και Πακιστάν, είναι αμφότερες πυρηνικές δυνάμεις, γεγονός που επιτρέπει διεθνή έλεγχο σε μία πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης - ωστόσο αυτός ο παράγοντας δεν μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση τακτικών συγκρούσεων, εάν τελικά η Ινδία ή το Πακιστάν χρησιμοποιήσουν τα νερά του Ινδού ποταμού και προκαλέσουν μία ανεξέλεγκτη κρίση σε επίπεδο που θα διμουργήσει αστάθεια σε όλη την περιοχή.
Αφορμή για την έναρξη των συγκρούσεων ήταν η επίθεση και δολοφονία 26 τουριστών στις 22 Απριλίου στο Τζαμού Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία, από ομάδα ένοπλων.