Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στο ενδεχόμενο «από κοινού παραγωγής εμβολίων», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την ώρα που η Μόσχα επιδιώκει την ενίσχυση των παραγωγικών της δυνατοτήτων στον τομέα.
Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «θέματα συνεργασίας στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού» και «η έμφαση δόθηκε στις προοπτικές από κοινού παραγωγής εμβολίων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι επαφές για το θέμα αυτό ανάμεσα στους υπουργούς Υγείας και άλλους ειδικευμένους θεσμούς των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της διευθέτησης της σύρραξης ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, κρίση η οποία έχει «παγώσει» μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2015, το πολιτικό σκέλος των οποίων είναι νεκρό γράμμα.
Το ρωσικό εμβόλιο βαπτίσθηκε Sputnik V και έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από την διεθνή επιστημονική κοινότητα που παρέμεινε επιφυλακτική απέναντι σε μία ανακοίνωση που κρίθηκε πρόωρη, τον Αύγουστο, πριν ακόμη την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών των φάσεων Ι και ΙΙ και πριν από την έναρξη των δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ και την δημοσίευση των επιστημονικών αποτελεσμάτων.
Ο εμβολιασμός του ρωσικού πληθυσμού με το εμβόλιο αυτό ξεκίνησε στις αρχές του Δεκεμβρίου και παρτίδες του έχουν σταλεί στην Λευκορωσία, την Σερβία και την Αργεντινή. Η Μόσχα έχει παραδεχθεί ΄ότι δεν διαθέτει ικανότητες για την ταχεία παραγωγή των αναγκαίων ποσοτήτων.
Η Ινδία θα συμβάλει με την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου και συμφωνίες σύμπραξης έχουν υπογραφεί με την Βραζιλία την Κίνα και την Νότια Κορέα.