«Αν είναι να κυβερνήσει με αυτό το πρόγραμμα  τότε η χώρα θα βρεθεί στα βράχια και πάλι εξαιτίας του», σημείωνε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αμέσως μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στο Βελλίδειο.

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

Οσο και αν ήθελε να αποφύγει ο Αλ. Τσίπρας την τοξικότητα στον λόγο του, δεν κατάφερε να αλλάξει τη συνταγή. Από το «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα», φτάσαμε «τάζε και μη σε νοιάζει», τόνιζαν οικονομικοί κύκλοι.

Οπως είχε αποκαλύψει και «tomanifesto», πρόσφατα, ο Τσίπρας θα κρατικοποιήσει, όπως είπε ο ίδιος, και τη ΔΕΗ και την Εθνική Τράπεζα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως δεν πρόκειται για κρατικοποίηση, αλλά για αύξηση του ποσοστού των μετοχών του Δημοσίου στο ύψος του 51%. Προφανώς και είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος με έναν τέτοιο τρόπο το Δημόσιο, αλλά ουδόλως δύναται να «κρατικοποιήσει». Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και τον ρόλο του ΤΧΣ, όπως και ότι η χώρα είναι δεσμευμένη για τα επόμενα 99 χρόνια βάσει του μνημονίου που υπέγραψε ο ίδιος.

Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά τα «έδωσε όλα». Αυξήσεις σε όλους, μειώσεις σε όλους, αφορολόγητο σε όλους έως 10 χιλιάδες ευρώ. Μείωση εργασιακού ωραρίου με τις ίδιες αποδοχές μηνιαίως. Πιλοτικά μεν, υπόσχεση δε! Και φυσικά κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Η αλήθεια είναι πως αυτόν τον νόμο ολόκληρο τον έχει ψηφίσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως τόνισε και ο Κωστής Χατζηδάκης: «Τι είναι αυτό που θα καταργήσει επίσης; Ενας νόμος του οποίου τις περισσότερες διατάξεις υπερψήφισε. Ο νόμος που αύξησε τις γονικές άδειες, που εξίσωσε προς τα πάνω για τις απολύσεις το καθεστώς των εργατοτεχνιτών με των υπόλοιπων υπαλλήλων, που εισήγαγε θετικά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, που εισήγαγε το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία κ.ο.κ. Αυτά θα καταργήσει!» Ειδικά για την τηλεργασία, έταξε τον ίδιο μηναίο μισθό με λιγότερες ενδεχομένως ώρες εργασίας. Κάτι που, όμως, ουσιαστικά ισχύει ήδη!
Είναι εντυπωσιακό και δείχνει να μην έχει μελετηθεί το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Το πώς, όμως, θα βρεθούν οι πόροι για να καλύψει και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις προς τους πολίτες δεν έχει απαντηθεί πειστικά.

Το κλειδί όλων των προτάσεων Τσίπρα, όπως τουλάχιστον τονίζουν οι οικονομολόγοι, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ομολόγησε και ο ίδιος μιλώντας για ανακατανομή των πόρων και ουσιαστικά έστειλε μήνυμα προς το επιχειρείν της χώρας. Ως νέος… Αλιέντε, είπε πως οι πόροι θα κατανεμηθούν «κατά προτεραιότητα, θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις για το παραγωγικό μοντέλο, τις υποδομές υγείας, την τράπεζα στέγης. Υπολογίζουμε ότι περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα που ανέφερα, από μια δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027».

Η ανακατανομή, όμως, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και οικονομίας –που στη συνέχεια θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες– το οποίο, όμως, δεν παρουσίασε!

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου. Δεν εισήλθε σε επεξηγήσεις για την ανεύρεση των πόρων, κάνοντας λόγο για «κόστος 5,6 δισ. ευρώ». Περνώντας στην αντεπίθεση σημείωσε πως «κατηγορούν εμάς –που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια– ότι μπορεί να την οδηγήσουμε στη χρεοκοπία, αυτοί που την οδήγησαν στα μνημόνια και ακολουθούν ξανά συνταγές χρεοκοπίας»!

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες δεν απέφυγε την προσωπική μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σήκωσε το γάντι, είπε «ναι» σε debate και πρόσθεσε: «Εγώ είπα χθες ότι το πραγματικό δίλημμα ξεπερνάει πρόσωπα, ακόμα και υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές, όταν η δημοκρατία κινδυνεύει».

Προχώρησε δε σε προσεκτικό άνοιγμα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως είναι «γνωστές οι διαφωνίες μας» και τόνισε ότι «στις τελευταίες εξελίξεις, οι θέσεις που έχει ήταν αυτές που περίμενε να ακούσει κάθε πολίτης από κάθε σκεπτόμενο επιστήμονα και αυτό πιστώνεται θετικά. Αλλά δεν νομίζω ότι τις διατύπωσε γιατί επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. Το ίδιο θα πω και για τον κύριο Αλιβιζάτο».