Άμεσα διαχειριστικά μέτρα για την απομάκρυνση ενός ζευγαριού λύκων, που έχουν εντοπιστεί να κινούνται στα περίχωρα του δήμου Κοζάνης, αποφάσισε στη συνεδρίασή του το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση περιστατικών επαφής ζώων αγρίας πανίδας με ανθρώπους.
Τα στελέχη της διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, του δήμου Κοζάνης, της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΛΓΑ και της Κυνηγητικής ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης (ΚΟΜΑΘ), αξιολόγησαν τόσο τις αναφορές και μαρτυρίες πολιτών σε περιοχές όπου παρατηρήθηκε παρουσία λύκου, όσο και το φωτογραφικό υλικό και αποφάσισαν ως πρώτο και άμεσο μέτρο τη δημιουργία ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος, με αποτρεπτικά μέτρα όχλησης των ζώων, ενώ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου Κοζάνης θα απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα τροφής που βρίσκονται γύρω από κάδους απορριμμάτων αλλά και σε σημεία που αφήνουν περίοικοι για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Όπως αναφέρουν οι κτηνίατροι, πρέπει «να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα φωλεοποίησης της οικογένειας των λύκων στην περιοχή εξαιτίας του εύκολου τρόπου εντοπισμού τροφής» ενώ έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Κοζάνης στην συγκεκριμένη περιοχή να γίνεται καθημερινά η αποκομιδή των απορριμμάτων, να πλένονται στην συνέχεια οι κάδοι ώστε να είναι καθαροί κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε έχει παρατηρηθεί η παρουσία των λύκων στην περιοχή. Επίσης οι αρμόδιοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας συνιστούν στους κατοίκους που έχουν κατοικίδια ή οικόσιτα ζώα να τα περιορίσουν σε προστατευμένη περιοχή με καλή περίφραξη.
Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ζεύγος λύκων, το οποίο δρα στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Κοζάνης. Θεωρείται πιθανό να πρόκειται για την οικογένεια λύκων, που είχε εντοπιστεί και πέρυσι στη περιοχή Κοζάνης-Λευκόβρυσης, η οποία είχε μεν απομακρυνθεί, αλλά λόγω της εξοικείωσης με τον περιβάλλοντα χώρο και την εξεύρεση τροφής, επέστρεψε. Από έρευνα που έγινε στην γύρω περιοχή εντοπίστηκαν σε συγκεκριμένο σημείο μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων ζωικής προέλευσης, όπου παρατηρήθηκαν και ίχνη παρουσίας λύκων.
Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Βασίλης Μιχελάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «μετά το συγκεκριμένο συμβάν πραγματοποιούνται περιπολίες επί 24ώρου βάσης στην ευρύτερη περιοχή από υπαλλήλους του δασαρχείου Κοζάνης με στόχο τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των ζώων με αποτρεπτικά μέσα». Για την καταγραφή των κινήσεων των λύκων και την παρακολούθηση της περιοχής, πρόσθεσε, «θα χρησιμοποιηθούν τα σύγχρονα μέσα της Δασικής υπηρεσίας αλλά και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Καστοριάς του “Αρκτούρου”».
Ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε ότι «ο λύκος συγκαταλέγεται στα προστατευόμενα είδη της άγριας πανίδας της χώρας μας και όλες οι ενέργειες απομάκρυνσης των συγκεκριμένων ζωών από την περιοχή της Κοζάνης γίνονται εντός αυτού του θεσμικού πλαισίου προστασίας, που αναγνωρίζεται και στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη σκέψη ως προς τη λήψη άλλων μέτρων».
Ανέφερε ακόμη ότι το προληπτικό μέτρο της απομάκρυνσης των ζώων διά της νάρκωσης τους «προς το παρόν δεν φαίνεται να βρίσκεται στις άμεσες διαχειριστικές ενέργειες της υπηρεσίας μας».
Το Τμήμα Κτηνιατρικής υπηρεσίας Κοζάνης θα ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για την ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων των κοπαδιών τους, ώστε τα υπολείμματα να μην αποτελέσουν εύκολη πηγή τροφής για τους λύκους.
Ταυτόχρονα προειδοποιούν τους κατοίκους, τους περιπατητές, αλλά και τους κυνηγούς, εάν εντοπίσουν φρέσκο πτώμα σκύλου, γάτας ή λύκου να μην το αγγίξουν με γυμνά χέρια λόγω αυξημένης πιθανότητας μεταφοράς λύσσας, αλλά να ειδοποιήσουν αμέσως το Κτηνιατρικό Εργαστήρι Κοζάνης. Επίσης εάν πολίτες αντιληφθούν την παρουσία λύκου «θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στον τηλεφωνικό αριθμό 24610-95505 (αριθμός τηλεφώνου επιφυλακής) ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής».