Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ που μειώνουν εθελοντικά την πετρελαϊκή παραγωγή τους στο πρώτο τρίμηνο του έτους, συμφώνησαν να παρατείνουν την μείωση της παραγωγής τους και για το δεύτερο τρίμηνο. Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η Ρωσία, ανακοινώνοντας μείωση κατά 471.000 βαρέλια την ημέρα για το αντίστοιχο διάστημα

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ υπό την Ρωσία ακολούθησαν την απόφαση - προτροπή της Σαουδικής Αραβίας και  συμφώνησαν σε εθελοντικές μειώσεις της ημερήσιας παραγωγής τους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εν τω μεταξύ και το Κουβέιτ αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής του κατά 135.000 βαρέλια μέχρι τον Ιούνιο, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου.

Αξιοσημείωτο, είναι ωστόσο ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής του Κουβέιτ, Τζαμάλ Τζαφάρ εκτιμούσε ότι θα υπάρξει αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας στα 3,165 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα από το 2024 καθώς θα τίθονταν σε λειτουργία νέα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να προσθέσουν 165.000 βαρέλια.

Η χώρα, πάντως, φαίνεται στρέφει το ενδιαφέρον της περισσότερο στο φυσικό αέριο προκειμένου να καλύψει εγχώριες ανάγκες και να μειώσει την εξάρτηση από τα έσοδα των πετρελαϊκών εξαγωγών.