Η πυρκαγιά στον Κουβαρά αποδίδεται σε σπινθήρες από καλώδια χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τρεις μαρτυρίες και την αυτοψία.

Τι έδειξε η έρευνα της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας των ανακριτικών αρχών του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στον Κουβαρά Αττικής φαίνεται να ξεκίνησε από σπινθήρες που προκλήθηκαν από την επαφή καλωδίων χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τρεις κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν ότι είδαν σπινθήρες να προέρχονται από τα καλώδια σε κολόνα χαμηλής τάσης, κοντά σε εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο, το οποίο τελικά καταστράφηκε από τη φωτιά.

Οι σπινθήρες φέρεται να προκάλεσαν την ανάφλεξη των ξηρών χόρτων στη βάση της κολόνας, με την πυρκαγιά να εξαπλώνεται γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μετέβη στο σημείο και διαπίστωσε ότι στην κολόνα υπάρχουν εμφανή στοιχεία φωτιάς, τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνδέονται με την ταλάντωση των καλωδίων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πώς προκλήθηκε η επαφή των καλωδίων

Όπως διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία, τα συγκεκριμένα καλώδια δεν είναι συνεστραμμένα αλλά ελεύθερα, με αποτέλεσμα οι ισχυροί άνεμοι να προκαλέσουν την κίνησή τους και την επαφή μεταξύ τους.

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο χώρος αποκλείστηκε και φυλάσσεται, ενώ αύριο αναμένεται να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Συγκεκριμένα, θα γίνει κατάσχεση της κολόνας και των υπόλοιπων υλικών, καθώς και αυτοψία από πραγματογνώμονα, προκειμένου να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα ενσωματωθούν στη δικογραφία, η οποία στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις περαιτέρω ενέργειες.