Στη βόρεια Συρία, τζιχαντιστές και αντάρτες εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεσή τους εδώ και χρόνια κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καταλαμβάνοντας «μεγάλο μέρος» του Χαλεπίου. Παράλληλα, κουρδικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης, σύμφωνα με μέσα που συνδέονται με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS). Η εξέλιξη αυτή στρέφει την προσοχή στην Τουρκία,η οποία θεωρεί τους Κούρδους απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται στις συγκρούσεις στο Χαλέπι και ότι θα ληφθούν μέτρα για την αποτροπή νέου προσφυγικού κύματος. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Τουρκία επιδιώκει να αποφύγει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε «προσωρινή απόσυρση στρατευμάτων» από το Χαλέπι, προκειμένου να προετοιμάσει αντεπίθεση κατά των «τρομοκρατών». Η απόσυρση στοχεύει στην ανασύνταξη ενόψει ενισχύσεων για την αντεπίθεση. Δεκάδες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε σφοδρές μάχες στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ τις τελευταίες ημέρες.

Την Τετάρτη, οι τζιχαντιστές της HTS και αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία επιτέθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού στις επαρχίες Χαλεπίου και Ιντλίμπ. Μέσα σε τρεις ημέρες, κατέλαβαν δεκάδες χωριά, «το μεγαλύτερο μέρος» των συνοικιών του Χαλεπίου, κυβερνητικά κτήρια και φυλακές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 311 θανάτους: 183 μαχητές της HTS και των συμμάχων της, 100 στρατιώτες και μέλη φιλοκυβερνητικών ομάδων, και 28 άμαχοι.

Η επιχείρηση αυτή προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, σύμφωνα με την ειδικό του International Crisis Group, Νταρίν Χαλίφα.

Παρουσιάστηκε ως αμυντική εκστρατεία απέναντι στην κλιμάκωση του καθεστώτος, με προηγούμενους σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον συριακό και τον ρωσικό στρατό σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία. Η HTS και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν επίσης τις περιφερειακές και γεωστρατηγικές αλλαγές, εκτιμώντας ότι οι Ιρανοί έχουν αποδυναμωθεί και το καθεστώς έχει κλυδωνιστεί.

Η απώλεια συνοικιών του Χαλεπίου είναι ιδιαίτερα συμβολική, καθώς το 2016 η ανακατάληψή τους από το συριακό καθεστώς αποτέλεσε ζωτικής σημασίας νίκη για τον Άσαντ και τους συμμάχους του. Η μάχη για το Χαλέπι τότε σηματοδότησε σημείο καμπής στον συριακό πόλεμο, με την ισχυρή επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Το Κρεμλίνο ζήτησε από τις συριακές αρχές να επαναφέρουν την τάξη στο Χαλέπι και κατήγγειλε συνωμοσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η επίθεση των τζιχαντιστών σημειώθηκε σε ευαίσθητη διπλωματική στιγμή, με καθυστερήσεις στη διπλωματική προσέγγιση Δαμασκού και Άγκυρας. Η Ρωσία και το Ιράν ζητούν αποκλιμάκωση, ενώ η Δαμασκός απαιτεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία, που στηρίζει ομάδες ανταρτών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ζήτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις του καθεστώτος εναντίον της Ιντλίμπ, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών και τζιχαντιστών.

Η επιχείρηση των τζιχαντιστών αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τη Δαμασκό, με τις γραμμές του καθεστώτος να καταρρέουν με απίστευτο ρυθμό, εκπλήσσοντας τους πάντες. Οι τζιχαντιστές απέκοψαν τον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ5, που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, και έναν οδικό κόμβο που συνδέει το Χαλέπι με τη Λαττάκεια.

Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές προέλασαν χωρίς να αντιμετωπίσουν σοβαρή αντίσταση από τον συριακό στρατό. Στο παρελθόν, η Δαμασκός βασιζόταν στη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και της Χεζμπολάχ, όμως τους τελευταίους μήνες η ρωσική παρουσία έχει μειωθεί λόγω της εστίασης στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Χεζμπολάχ έχει απορροφηθεί από συγκρούσεις με το Ισραήλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιχείρηση υπενθύμισε την αδυναμία του καθεστώτος, το οποίο φάνηκε να εφησυχάζει λόγω της σχετικής ηρεμίας των τελευταίων ετών στην περιοχή.