Σήμερα η Μεσόγειος βρίσκεται ένα στάδιο πριν την ανάφλεξή της, ενώ το 2018 δεν υπήρχε η καταπαραβίαση του διεθνούς δικαίου και βιασμού της γεωγραφίας, συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”, απαντά ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή για δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος , ως τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, το 2018, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Επίσης, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, “τότε δεν υπήρχαν οι συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία” υπογραμμίζοντας ότι “τώρα είναι διαφορετικά τα γεωπολιτικά δεδομένα σε σχέση με το 2018”.

Χαρακτήρισε κρίσιμη και δύσκολη την απόφαση που πήρε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως “στο παρελθόν τα δεδομένα δεν ευνοούσαν μια τέτοια κίνηση, τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης των 12 μιλίων στο Αιγαίο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

Σχολιάζοντας την επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως “είναι δηλωτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο”. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι μη προβλέψιμος, αφού όπως είπε «μετριέται με την ιστορία και τον Κεμάλ».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι είναι “εθνική προτεραιότητα η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία”.

Τέλος σχολιάζοντας το επεισόδιο στην Χάλκη με την τουρκική ακταιωρό, κατά την διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι “η Ελλάδα έκανε την δουλειά με κίνδυνο γιατί τύφλωσαν το ελικόπτερο“, και τόνισε ότι “η Ελλάδα σώζει ζωές, ενώ δεχόμαστε την μεγάλη πρόκληση με τις μαζικές ροές από την Τουρκία”.