Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» φιλοξενήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος που μίλησε για τα ανοιχτά εθνικά θέματα. Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, «είμασταν σε ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση και αποφασιστικοί από τον Μαρτιο και την απόπειρα της Τουρκίας για παράνομη μαζική εισβολή στα ελληνικα σύνορα, και για εκβιασμό της Ευρώπης. Τα σύνορα μας ενισχύθηκαν τόσο με έμψυχο δυναμικό όσο και με μέσα».

Αναφέρθηκε στην στάση της ΕΕ και τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, ενώ άσκησε κριτική ως προς την στάση που τηρεί το ΝΑΤΟ, που εμφανίζεται ως «Πόντιος Πιλάτος» έναντι της Τουρκίας.

Για τις προϋποθέσεις ενός διαλόγου με την Τουρκία ξεκαθάρισε πως για να έχει νόημα ένας τετοιος διάλογος, πρέπει να γίνει χωρίς προκλήσεις, σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και ενός μίνιμουμ εμπιστοσύνης. Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν στην παρούσα στιγμή και θα πρέπει να διασφαλιστούν. «Η κυβέρνηση έχει ζητήσει όχι μόνο να μην γίνονται έρευνες αλλά να αποσυρθούν οι στόλοι» για να υπάρχει πολιτική και στρατιωτική ηρεμία στην περιοχή, είπε.

«Δεν γίνεται να συνομιλείς κρατώντας στο χέρι τη σύμβαση του ΟΗΕ ή τη συνθήκη της Λωζάνης και ο άλλος να έρχεται με το περίστροφο» είπε. «Πρέπει να φύγουν τα πιστόλια από τις ακτές και να σταματήσουν οι προκλήσεις». 

Ως προς τα θέματα που θέλει να βάλει στο τραπέζι η Άγκυρα,  η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τι συζητά. «Η Ελλάδα έχει προθεση να παει σε ειλικρινή και έντιμο διάλογο με την Τουρκία, όχι όμως σε συνθηκολόγηση».

Τέλος ανέλυσε τα οφέλη από τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ερωτηθείς για το αν τελικά το Ορούτς Ρέις πραγματοποίησε έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Διακόπουλου, απάντησε πως το θέμα έχει κλείσει και παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρώην ΣΕΑ του πρωθυπουργού.

Καμπανάκι για την παράνομη μετανάστευση

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ωστόσο ειδικά αυτήν την περίοδο στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού αλλά και λόγω της έντασης με την Τουρκία: «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Κάθε πιθανή άφιξη, δεν ξέρουμε τι κρύβει από πίσω».

Υπογράμμισε πως οι ροές έχουν μειωθεί θεαματικά από τον Μάρτιο,κατά 80-90%, ωστόσο η Ελλάδα οφείλει να είναι πάντα έτοιμη για τη διαχείριση και προστασία των συνόρων της.

«Ειδικά με την εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας, πρέπει να είμαστε 100 φορές πιο προσεκτικοί γιατί δεν ξέρουμε οποιοσδήποτε φθάνει στην Ελλάδα τι βρίσκεται από πίσω του – ποιος είναι, ποιος του είπε να έρθει στην Ελλάδα και γιατί» είπε χαρακτηριστικά.