Για τις υποκλοπές, το μεταναστευτικό και τις τομές της νυν κυβέρνησης στον τομέα της δικαιοσύνης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας,

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για το ζήτημα των επισυνδέσεων στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφερε:

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε το ζήτημα στην επιφάνεια ο πρωθυπουργός ανέλαβε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την διαλεύκανση. Το δικαίωμα να αιτηθεί από την μειοψηφία η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι ένα εργαλείο που καθιερώθηκε από την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Να μην λειτουργήσει αυτή η συζήτηση ως δίαυλος και ως μοχλός πολιτικού καιροσκοπισμού, αλλά να αναλυθούν τα ζητήματα που πρέπει και να αναδειχθούν οι παθογένειες που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

 «Στόχος είναι η διασφάλιση των συνόρων»

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στο Έβρο ο κ. Κώτσηρας σχολίασε: «Η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη. Στόχος είναι η διασφάλιση των συνόρων. Η προάσπιση των εθνικών μας συνόρων, παράλληλα με την ουσιώδη προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων για αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν πολλές φορές λόγω γεωπολιτικών συμφερόντων».

«Αυξήσαμε το χρονικό διάστημα που μένει κάποιος μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα, όταν καταδικαστεί»

«Στις αλλαγές που έγιναν από αυτή την κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2021, ένας από τους βασικούς άξονες των αλλαγών ήταν η προστασία των θυμάτων βίας και μάλιστα κατηγορηθήκαμε ότι αυστηροποιούμε τα πλαίσια. Υπενθυμίζω λοιπόν ότι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας πλεόν προβλέπεται η μέγιστη δυνατή ποινή, αποκλειστικά η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Επίσης αυξήσαμε το χρονικό διάστημα που μένει κάποιος μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα, όταν καταδικαστεί. Ακόμα καταργήσαμε το βραχιολάκι, σε τέτοια φαινόμενα» εξήγησε ο υφυπουργός.

«Λειτούργησε για πρώτη φορά στην Αθήνα το “Σπίτι του παιδιού”»

Σχετικά με την πρωτιά για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της δικαιοσύνης προς τα παιδιά ο Γιώργος Κώτσηρας τόνισε ότι: «Φέτος ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στη φιλική δικαιοσύνη για τους ανηλίκους, η χώρα μας έχει κάνει την μεγαλύτερη πρόοδο. Το 2019 ήμασταν στην τελευταία θέση και τώρα είμαστε στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Εμείς αυτό που κάναμε, πλην της αλλαγής του κώδικα για την προστασία της ανηλικότητα, είναι η εισαγωγή ειδικών σεμιναρίων στην Εθνική Σχολή Δικαστών που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών. Επιπλέον λειτούργησε στην Αθήνα το «Σπίτι του παιδιού» για πρώτη φορά, όπου εκεί τα θύματα καταθέτουν και το περιβάλλον είναι φιλικότερο».