Την πορεία του κυβερνητικού έργου και τις μελλοντικές προκλήσεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία παρουσίασε, μεταξύ άλλων, σήμερα, Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική για τους εξής λόγους: ανάκτηση επενδυτικής βαθµίδας από µια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης και 3ος υψηλότερος ρυθµός ανάπτυξης στην ΕΕ.
Επίσης, η οικονομία είναι πιο ανθεκτική λόγω ρεκόρ άµεσων ξένων επενδύσεων, μείωσης της ανεργίας στα προ κρίσεως επίπεδα, πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπέρασε τις προβλέψεις του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος και πολύ σηµαντικής µείωσης του δηµόσιου χρέους ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ.
Για τον Προϋπολογισμό
Επίσης, αναφορά έγινε και στον Προϋπολογισμό και συγκεκριμένα, στα μηνύματά του και τους στόχους του. Σχετικά με τους στόχους, στην παρουσίαση του υπουργού περιγράφονται και οι κινήσεις που προβλέπεται να γίνουν, προκειμένου αυτοί να επιτευχθούν. Οι έξι στόχοι αφορούν: στήριξη του εισοδήµατος των πολιτών, παραπάνω έσοδα χωρίς αύξηση των φόρων: από 56,2 δισ. ευρώ πέρυσι, 61,3 δισ. ευρώ το 2023 και 63 δισ. ευρώ το 2024.
Ακόμα, οι στόχοι του Προϋπολογισμού αφορούν αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής: με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες, ενώ αφορούν και αποκατάσταση των υποδοµών και των ζηµιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, νέους επενδυτικούς πόρους ύψους 12,17 δισ. ευρώ µέσω του ΠΔΕ και του ΤΑΑ και αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία (20% αύξηση της επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία).
Τέλος, στην παρουσίαση του κ. Χατζηδάκη τονίζεται ότι ο Προϋπολογισμός στέλνει τα εξής 5 βασικά μηνύματα: η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, το 2024 θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 15%, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ως βασική προτεραιότητα και η κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο (εισοδηματικές αυξήσεις, Υγεία, Παιδεία).
Διαβάστε αναλυτικά την αναλυτική παρουσίαση του κυβερνητικού έργου και του προϋπολογισμού ΕΔΩ