Δεν τέθηκε καν ως δίλημμα: Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εξ αρχής εκπεφρασμένη βούληση του πρωθυπουργού πως ο Κώστας Τσιάρας θα παραμείνει στη θέση του.
Με δεδομένο μάλιστα πως πολλές φορές η προσωπική χημεία παίζει σημαντικό ρόλο, σε όσους γνωρίζουν είναι σαφές πως εξαρχής η σχέση των δυο ανδρών ήταν σχέση εμπιστοσύνης.
Άλλωστε ο Καρδιτσιώτης βουλευτής ήταν το πρόσωπο που επέλεξε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, το 2016, για διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Επίσης όταν τα “κάστανα” έκαιγαν στη Δικαιοσύνη, το καλοκαίρι του 2019, με τα θέματα της να βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα, η σκέψη να αναλάβει ο γιατρός στο επάγγελμα το δύσκολο έργο της διαχείρισης ήταν ψυχρή απόφαση: Απόφαση λογικής δηλαδή , με την έννοια της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του αλλά κυρίως στη θεσμικότητα του (πολιτικού) χαρακτήρα του.
Ας μην ξεχνάμε πως τότε η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, η αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και κυρίως η υπόθεση Novartis , με όσα είχαν προηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια στη Δικαιοσύνη, είχαν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό – τοξικό -περιβάλλον.
Αν θυμηθεί κανείς τις καταγγελίες δικαστών στα πρωτοσέλιδα, θα έχει μια εικόνα της κατάστασης.
Ηρεμία
Η ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τον Κώστα Τσιάρα είχε ένα βασικό στοίχημα:
Να επιφέρει την ηρεμία στον χώρο.
Ο γιατρός στο επάγγελμα Τσιάρας, τελικά- κρίθηκε πως- χειρούργησε με ακρίβεια: 1,5 χρόνο μετά η Δικαιοσύνη προφανως δεν έλυσε τα προβλήματά της , αλλά προφανώς και δεν βρίσκεται στην προτερα κατάσταση.
Το στοίχημα της θεσμικής νηνεμίας, εν πολλοίς κερδήθηκε. Άλλωστε , οποίος έχει μιλήσει ή έχει ακούσει τον Τσιάρα να μιλάει, αντιλαμβάνεται δια γυμνού οφθαλμού τη θεσμικότητα του χαρακτήρα του και την διάθεση του να ακούσει και να επιλύσει.
Το παραγωγικό έργο κρίθηκε πως δεν ήταν αμελητέο, χωρις βέβαια αυτό να σημαίνει πως όλα είναι καλώς καμωμένα ή πως σε μια νύχτα επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα.
Το στοίχημα
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Κωστας Τσιάρας ήταν να ψηφίσει τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα , οπως τις είχε προαναγγείλει η ΝΔ, αλλάζοντας επιμέρους ρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο Τσιάρας πιστώνεται επίσης ότι αυτό έγινε , χωρις εκπτώσεις σε όσα έλεγε η ΝΔ, αλλά “αναίμακτα” και κυρίως του αναγνωρίζεται από τους επιστήμονες πως το έκανε χωρίς να μηδενίσει ένα τεράστιο έργο αλλαγής των κωδίκων, που όλοι αναγνωρίζουν πως είναι επιβεβλημένο.
Παράλληλα- λειτουργώντας θεσμικά- συνέστησε την επιτροπή παρακολούθησης των Κωδίκων, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη , η οποία θα εισηγηθεί τις όποιες αλλαγές.
-Ένα ακόμα κρας τεστ ήταν η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης , στην οποία εισηγήθηκε την τήρηση της ιεραρχίας, δημιουργώντας ένα κλίμα ηρεμίας και μεταξύ των δικαστών. Τα πρόσωπα δε που επιλέχθηκαν εγγυήθηκαν τελικά εν πολλοίς (με την μέχρι τώρα λειτουργία τους) την ορθότητα της επιλογής.
-Παράλληλα διατηρήθηκε η θεσμική απόσταση στις εκλογές των δικαστικών Ενώσεων, χωρις εμπλοκή, αλλά με στάση ουδετερότητας.
Μεταρρυθμίσεις
-Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων θεσμοθέτησε την διαμεσολάβηση στις εμπορικές και αστικές διαφορές, η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια εξαγγελιών.
-Καθιέρωσε τη δυνατότητα στα Δικαστήρια να λειτουργήσουν Ειδικά Τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα , πιο γρήγορα προφανώς, ώστε να ξεμπλοκάρονται οι επενδύσεις.
-Θεσπίστηκε η σύσταση Γραφείου Στατιστικών της Δικαιοσύνης
-Ενσωματώθηκαν οδηγίες της ΕΕ που είχαν καθυστερήσει (όπως ελέχθη) όπως π.χ αυτή για τα προσωπικά δεδομένα , ώστε να αποφύγει η χώρα μας σημαντικά πρόστιμα.
-προχώρησε στη θέσπιση 65 νέων οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών, για όλους τους κλάδους και των δύο βαθμών,
-προχώρησε επίσης στην ίδρυση της κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
-προχωρεί στην ψήφιση του Νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ ανακοινώθηκαν – επιτέλους- προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που εκκρεμούσαν πολλά χρόνια.
-Ψήφισε τον νέο Κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων δημοσιονομικού ενδιαφέροντος.
-Μέσα στην πανδημία δόθηκε η δυνατότητα για να ληφθούν χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις – ατελώς- ψηφιακά.
-Δημιούργησε τον ηλεκτρονικό γκισέ για την παραλαβή πιστοποιητικών από τη Δικαιοσύνη για τους πολίτες
Ψηφιακή
Παράλληλα, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων , με περισσότερες από 27 ηλεκτρονικές διαδικασίες που βελτιώνουν τη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη ενώ ήδη προχωρεί στην θεσμοθέτηση τηλεδικών και τηλεανακρίσεων.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται και υλοποιείται σταδιακά η ψηφιακή αναβάθμιση των ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης των δικαστικών υποθέσεων, ενώ καθιερώνεται σταδιακά στα διοικητικά δικαστήρια ο ηλεκτρονικός φάκελος και προγραμματίζεται η επέκτασή του και στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Ο νέος υφυπουργός
Ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, έρχεται να λειτουργήσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια θέση που “χήρεψε” και δεν αναπληρώθηκε , μετά την παραίτηση του Δημ. Κράνη.
Πρόκειται για σαρξ εκ της σαρκός της Δικαιοσύνης, έναν νέο βουλευτή αλλά μάχιμο δικηγόρο με σοβαρή νομική παρουσία αλλά και πολύ μεγάλη γνώση των δικηγορικών πραγμάτων.
Άλλωστε θεωρείται από τα νεα ανερχόμενα στελέχη της κυβέρνησης με εξαιρετική παρουσία ως τώρα, ενώ έχει υπάρξει εκτός των άλλων και πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων (2010-2014).
Ο νέος υφυπουργός θα είναι αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
πηγή: dikastiko.gr