Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Kώστας Τσιάρας ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την πανώλη των αιγοπροβάτων, μιλώντας στο ΕΡΤΝews. Της δήλωσης, προηγήθηκε σύσκεψη των υγειονομικών φορέων, κτηνοτρόφων και παραγωγών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη Λάρισα, μετά τα κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων που έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά ένα κρούσμα πανώλης για τα μικρά μηρυκαστικά, το οποίο πέρα από την περιοχή την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει εντοπιστεί και στην περιοχή της Ελασσόνας, εδώ στη Λάρισα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν τίθεται κανένα θέμα για τη δημόσια υγεία. Δεν μεταδίδεται σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο. Είναι μια εντελώς ξεχωριστή νοσολογική οντότητα, η οποία αφορά τα μικρά μηρυκαστικά, δηλαδή μόνο τα αιγοπρόβατα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ακολουθήσουμε την Ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ισχύει και η οποία δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Θα την εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα και θεωρώ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταφέρουμε να βάλουμε σε έναν έλεγχο και την μη μετάδοση της νόσου, γιατί περί αυτού πρόκειται. Κυρίως για να προστατεύσουμε ουσιαστικά την καρδιά της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας που είναι εκεί, στην περιοχή της Ελασσόνας και να δώσουμε, να στηρίξουμε με αυτόν τον τρόπο όλον αυτόν τον παραγωγικό κόσμο που πλέον φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα».

Μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί χιλιάδες ζώα. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η νόσος αυτή αφορά τα ζώα και μόνο αυτά και δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι στην ευρεία συντονιστική σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργος αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, εκπρόσωποι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιακών φορέων, οι δήμαρχοι της περιοχής, ενώ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων.

Αφού ολοκληρωθούν οι συσκέψεις και οι συναντήσεις, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε ενημέρωση για το ζήτημα και τα μέτρα που έχουν ληφθει ήδη για την αντιμετώπισή του.