Στα ιδιαιτέρως ωφέλιμα πολιτικά διδάγματα, που προκύπτουν για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα από την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τα οποία πρέπει να είναι οδηγός για το μέλλον της χώρας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου «Μεταπολίτευση 1974-1975, 50 ερωτήματα και απαντήσεις» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας.
Ο Κώστας Τασούλας μίλησε συγκεκριμένα για τα δύσκολα μονοπάτια, που χρειάστηκε να διαβεί η Ελλάδα, μετά από τη περίοδο της δικτατορίας, τονίζοντας το ξεκίνημα αυτής της διαδρομής από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης: «Η Μεταπολίτευση κατά μία εκδοχή μπορεί και να μη τέλειωσε με τη δημοσίευση του Συντάγματος το 1975. Μπορεί και να συνεχίζεται, αλλά είμαστε και σε άλλο χρόνο όπως λένε οι συγγραφείς, είμαστε σε άλλη Ελλάδα, σε άλλη εποχή. Και έχουμε χρέος αυτή τη Μεταπολίτευση, είτε κυριολεκτικά σταμάτησε με το νέο Σύνταγμα, είτε συνεχίζεται με μία διευρυμένη ερμηνεία της, πρώτα να τη γνωρίσουμε, να την κατανοήσουμε, να τη σεβαστούμε και να την αξιοποιήσουμε».
Ο πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε με νόημα: «Η Δημοκρατία απαιτεί να φερόμαστε σαν να είναι απειλούμενη για να την προστατεύουμε, γιατί τελικά είναι θεωρητικά μόνο αιώνια. Αν δεν την προστατεύουμε από τις σύγχρονες μαινάδες που την πολιορκούν, από τον λαϊκισμό και από άλλες παρενέργειες, αυτά τα προβλήματα με τη σύγχρονη μορφή τους μπορεί να ξαναπαρουσιαστούν».
Στον επίλογο του, ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στο επίκαιρο και κυρίαρχο δίδαγμα του βιβλίου: «Ο μόνος τρόπος, ο βασικός τρόπος, για να προχωρεί η Δημοκρατία μπροστά είναι οι πολίτες να επιλέγουν πρόσωπα, τέτοιας εμβέλειας, τέτοιας βαρύτητας, για να κυβερνήσουν τη χώρα. Γιατί τα πρόσωπα έχουν σημασία ακόμη μεγαλύτερη ακόμη κι’ από τους θεσμούς. Και το απέδειξε η Μεταπολίτευση που βαδίζοντας σε ερημιά, σε έλλειψη θεσμών, διαμόρφωσε την Ελληνική Δημοκρατία. Και τώρα εμείς με το οπλοστάσιο των θεσμών και το οπλοστάσιο της ευθύνης μας ως πολιτών καλούμεθα να την προστατεύσουμε».
Μέσα από τις 50 ερωτήσεις και απαντήσεις του βιβλίου καταγράφεται η περίοδος αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η οποία έγινε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να αποκληθεί διεθνώς «ελληνικό θαύμα» στις βάσεις, που τέθηκαν για να υπάρξει η πιο ώριμη περίοδος του ελληνικού κοινοβουλευτικού καθεστώτος, αλλά και η πλέον ευημερούσα περίοδος του νέου ελληνικού κράτους, όπως σημειώνεται στην περίληψη του.
Για το βιβλίο μίλησαν επίσης οι Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή».