Προσέφερε πολλά στην πατρίδα. Πολλοί εξ ημών τον ζήσαμε τις μέρες τις κυριαρχίας του, πριν και μετά. Απλός και προσιτός, είναι εξαιρετικός στην παρέα. Μιλά όπως όλοι, συμπεριφέρεται όπως όλοι, αντιδρά όπως όλοι, απολαμβάνει να περιστοιχίζεται από κόσμο. Αν και από σπουδαίο πολιτικό σόι, ποτέ δεν καβάλησε καλάμι. Φανταστείτε ότι ως φοιτητής ήταν τομεάρχης Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη. Ομαδικός παίκτης, πάντα σκεφτόταν τους άλλους και μοίραζε την τράπουλα λαμβάνοντας υπόψη του τις ισορροπίες και φυσικά και τις εσωκομματικές. Πάντα σεβόταν τους αντιπάλους του. Συνεισέφερε στην εθνική συμφιλίωση, διατηρώντας καλές σχέσεις με την Αριστερά. Τον Φεβρουάριο του 1998 προχώρησε σε διαγραφές, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία, τα οποία υποδαύλιζε ο «προοδευτικός» Τύπος. Η οριακή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000, που επιτεύχθηκε και διά της παράνομης χορήγησης υπηκοότητας σε δεκάδες χιλιάδες που δεν την δικαιούνταν, δεν «θόλωσε» την κρίση του. Φύσει υπεύθυνος, δεν ενέδωσε σε κάποιους που του ζήτησαν εκείνο το βράδυ της 9ης Απριλίου 2000 να τα κάνει όλα «Κούγκι». Μίλησε βέβαια δύο χρόνια αργότερα για «μεθοδεύσεις και πρακτικές που μόνον σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα αναπτύσσονται». Στις εκλογές του 2004 θριάμβευσε. Αυτός από το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι τότε έλεγε ότι «δεν θα χάσω από αυτόν», δεν πρόλαβε καν τις εκλογές και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να βάλλει εναντίον του. 

Βάλθηκαν να τον ρίξουν 

Η Ελλάδα, έχοντας τον Κώστα Καραμανλή στο πηδάλιο, αισιοδοξούσε. Επνεαν ούριοι άνεμοι και όλα πήγαιναν καλά. Η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου την ίδια χρονιά, η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 2005, η νίκη στη Eurovision το 2005, αντικατόπτριζαν μια Ελλάδα που αγωνιζόταν και πετύχαινε. Στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ο Κώστας Καραμανλής, γνώστης του Κυπριακού, ως πρωθυπουργός έκανε αυτό που έπρεπε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η Ελλάδα απέφευγε υφάλους και αναβαθμιζόταν γεωπολιτικά, κάνοντας διά του Κώστα Καραμανλή τολμηρές κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα. Ολα αυτά απομάκρυναν την Ελλάδα από τις πολιτικές που οδήγησαν στα Ιμια, στη Συμφωνία της Μαδρίτης, στη φοβερή απρέπεια της δωσιλογικής παράδοσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους δήμιούς του και στα αμέτρητα ΠΑΣΟΚικά σκάνδαλα διαφθοράς. Οι φονικές πυρκαγιές του 2007 δεν πτόησαν τους Ελληνες, που τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους έδωσαν άλλη μια άνετη εκλογική νίκη στον Κώστα Καραμανλή. Πολλοί όμως βάλθηκαν να ρίξουν την κυβέρνησή του. Το 2008 ο Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε για τη διεθνή κρίση που ερχόταν. Και να το Βατοπαίδι, το σκάνδαλο που τελικά αποδείχθηκε και δη δια της δικαστικής οδού ότι δεν ήταν σκάνδαλο. Αλλά κάποιοι ήθελαν διά αυτής της υπόθεσης αλλά και των «Δεκεμβριανών» του 2008 να ρίξουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οδηγώντας την στην κάλπη (υπό δυσμενείς επικοινωνιακές συνθήκες), αν και δεν απειλείτο η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Τις συνέπειες των εκλογών του 2009 και του «λεφτά υπάρχουν» τις βιώσαμε. 

Μιλάει μόνο όταν πρέπει 

Στα πεντέμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του ο Κώστας Καραμανλής δεν ενέδωσε σε πιέσεις. Πατριώτης πολιτικός, οραματίστηκε μια Ελλάδα με γεωπολιτικό εκτόπισμα, ανάπτυξη και ενεργειακή αυτάρκεια. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, έκανε τους Ελληνες υπερήφανους, απειλώντας με βέτο. Δεν έδωσε συνέντευξη σε έντυπα του ομίλου που διαχρονικά έβαλλε κατά της Κεντροδεξιάς. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν πολιτεύτηκε το 2023 επιδεικνύοντας ανωτερότητα, μπορεί να μη μιλά για τα όσα έγιναν επί της πρωθυπουργίας του, μπορεί να μην απαντά σε φήμες και σε αστικούς μύθους, αλλά όταν πρέπει τοποθετείται. Για το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα του 2015, προϊόν των αυταπατών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Καραμανλής είπε μεταξύ άλλων πως «όσοι, καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ΟΧΙ την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του ΟΧΙ θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο. Πιστεύω βαθειά ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αποφασιστικά. Την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη». 

Στη διάθεση της παράταξης 

Πριν την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για τη διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα». Και πρόσθεσε πως «όφειλε η κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών». Είπε αυτό που έπρεπε και αυτό κατεγράφη στη συλλογική συνείδηση. 

Η παρουσία του στις εκδηλώσεις της παράταξης ικανοποιεί τα στελέχη. Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει στη διάθεση όλων όσοι θέλουν τον δουν και να του εκθέσουν τις απόψεις του. Και αυτό είναι σημαντικό.