Την αστική και ποινική προστασία των γιατρών, έναντι προδήλως αβάσιμων μηνύσεων, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους σε ασθενείς που πάσχουν αποκλειστικά από την Covid-19, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Υπεραμυνόμενος της ρύθμισης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε ότι «παραμένει ακέραια η ευθύνη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για πράξεις και παραλείψεις που παραβιάζουν το ιατρικό πρωτόκολλο ή τα ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά ασθενείς αποκλειστικά με Covid-19, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται από κακόβουλες και κατάφωρα αβάσιμες μηνύσεις».
«Στη Βουλή θα αποδειχθεί σήμερα αν σεβόμαστε τους ανθρώπους της “πρώτης γραμμής” που καθημερινά δίνουν μάχες και θέλουμε να τους προστατεύσουμε αστικά και ποινικά από κακόβουλες μηνύσεις», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
Αναλυτικά η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».
«Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πάρω το λόγο στην αρχή, μόνο για ένα λεπτό, επειδή έχει κατατεθεί βέβαια η τροπολογία, αλλά ενδεχομένως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή και να ξέρουν οι συνάδελφοι πού θα τοποθετηθούν.
Στην τροπολογία που καταθέτει το Υπουργείο Υγείας υπάρχει μία σημαντική ρύθμιση, για την οποία είχαμε δεσμευτεί, και είναι το σκέλος της ευθύνης των ιατρών κατά τη διάρκεια της διαχείρισης περιστατικών Covid – 19.
Επειδή έχει παρατηρηθεί το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στοχοποιούνται με προδήλως αβάσιμες αγωγές και μηνύσεις και επειδή αυτοί οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και πολλές φορές, όπως όλοι έχουμε πει εδώ, είναι ευάλωτοι απέναντι σε αυτές τις μηνύσεις, αποφασίσαμε και πλέον προσδιορίζουμε- χωρίς να υπάρχει κανένα ακαταλόγιστο, η ευθύνη παραμένει εάν έχει υπάρξει ιατρικό λάθος- αλλά προσδιορίζουμε με το άρθρο 3 της τροπολογίας την αμέλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά την περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών, πασχόντων από κορονοϊό Covid– 19, αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις, που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών Covid ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται στην ελληνική επικράτεια για την αντιμετώπιση της Covid – 19.
Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, εάν και εφόσον έχουν υπάρξει λάθη στη διαχείριση περιστατικών, μένει ακέραια η ευθύνη, αλλά είναι μία διατύπωση που προστατεύει τους ιατρούς και τους νοσηλευτές από μηνύσεις και αγωγές κατάφορες και προδήλως αντίθετες στο νομικό πλαίσιο.
Στην πραγματικότητα αποτυπώνεται στο Νόμο η διαμορφωμένη νομολογία που υπάρχει από την ιατρική ευθύνη, ώστε να προστατευτούν γιατροί και νοσηλευτές από αβάσιμες μηνύσεις, εάν διασωληνώνουν άτομα και πότε τους διασωληνώνουν, εάν και εφόσον υπάρχουν «αρνητές», οι οποίοι βρίσκονται απ’ έξω και τους απειλούν.
Είναι μία διάταξη λοιπόν που θα αποδείξει εντός της Εθνικής Αντιπροσωπείας, αναλόγως πως θα ψηφίσει ο καθένας μας, εάν πραγματικά σεβόμαστε τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θέλουμε να τους προστατεύσουμε από αυτές τις αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές. Περιλαμβάνει και την ποινική και την αστική ευθύνη».