Οι εγχώριες συμπεριφορές φαίνεται να απειλούν περισσότερο από ό,τι οι τουρίστες τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τα εισαγόμενα κρούσματα ανησυχούν λιγότερο τους ειδικούς από ό,τι τα πανηγύρια, τα πάρτι και γενικά οι εκδηλώσεις συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα και απειλούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. 

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα ότι “η καμπάνα του κινδύνου για το εσωτερικό χτυπά πιο δυνατά”, εφιστώντας εκ νέου την προσοχή στην αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού και καλώντας σε γενικότερη εγρήγορση.

Ο ίδιος, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία να διανυθεί το Καλοκαίρι χωρίς κάποια έξαρση του ιού, εξέλιξη που θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα. Σε κάθε περίτπωση, είπε ο ίδιος, τα όποια μέτρα λαμβάνονται, αποφασίζονται με βάση τις οδηγίες των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα.  “Υπάρχει μία Κυβέρνηση που βασίζεται στη γνώμη των ειδικών”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι ειδικοί

Και οι ειδικοί με τη σειρά τους εστιάζουν ακριβώς στα φαινόμενα συνωστισμού, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει έξαρση του ιού και ενδεχομένως να ξεκινά το δεύτερο κύμα. Κατανοούν μεν τις δυσκολίες στη διατήρηση της επαγρύπνησης του κόσμου, ωστόσο αν συνεχιστεί η χαλάρωση δεν αποκλείουν νέα περιοριστικά μέτρα σε χώρους συγκέντρωσης ή κλείσιμο συνόρων και για άλλες χώρες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, με σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση έξαρσης του ιού. Συγκεκριμένα αν εικόνες συνωστισμού συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar, θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα, χωρίς να αποκλείεται το αντίστοιχο και για τις εκκλησίες.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία, σημειώνοντας ότι ήταν απρόββλεπτη η επιδημία στις βαλκανικές χώρες.

Υπάρχει διασπορά στη χώρα μας και υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι το χειρότερο είναι οι μεγαλύτερες συναθροίσεις, οι μεγαλύτεροι συνωστισμοί, όπως στα πανηγύρια. Εξέφρασε δε την ελπίδα να μη χρειαστεί να γίνει περιοχικό lockdown σε κάποιο νησί, αν παρουσιαστούν πολλά κρούσματα.

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, με δηλώσεις του στο ΜΕΓΚΑ, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να πειστεί ο κόσμος για την επαγρύπνηση που πρέπει να έχει. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινά στη χώρα δεύτερο κύμα πανδημίας, κάτι που θα διαφανεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών.

Όπως συμπλήρωσε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας θα παίξουν οι «εστίες υπερμετάδοσης», δηλαδή οι χώροι όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός. «Το να μαζευόμαστε για παράδειγμα όλοι γύρω από ένα beach bar δεν είναι ό,τι καλύτερο», είπε. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους, κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ενδεχομένως στα τέλη Ιουλίου δεύτερο κύμα κορωνοϊού»

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε ότι σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα, τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, αντιστοιχούν σε 55 εισερχόμενους ασυμπτωματικούς φορείς που δεν ανιχνεύονται. Ενώ με βάση τους συνδυασμούς διαφόρων παραμέτρων, εκτιμάται πως στα τέλη Ιουλίου αναμένεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Με ανησυχούν περισσότερο τα πανηγύρια

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι τον ανησυχούν πιο πολύ τα πανηγύρια, παρά οι τουρίστες από το εξωτερικό, καθώς όπως εξήγησε αν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης δεν κινδυνεύουμε από τον τουρίστα, ενώ στα πανηγύρια είναι πιο εύκολη η μετάδοση του ιού.

Τέλος, επανέλαβε πως όπου χρειαστεί θα υπάρχουν μέτρα παρέμβασης και τόνισε ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε έτσι ανέμελα στην προηγούμενη κατάσταση.