Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, αλλά με επιβραδυντικούς ρυθμούς, συνεχίζει να καταγράφεται από τη διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η πόλη μπήκε νωρίτερα σε καραντίνα, συμπληρώνοντας ήδη δύο βδομάδες σε καθεστώς lockdown.
Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας από ΑΠΘ και την ΕΥΑΘ (μέχρι και την Τρίτη 17.11) δείχνουν ότι είμαστε μιάμιση φορά πάνω από τις μετρήσεις της προηγούμενης βδομάδας ενώ την προηγούμενη βδομάδα το ιικό φορτίο ήταν δυόμιση φορές πάνω σε σχέση με την προ-προηγούμενη βδομάδα.
«Συνεχίζουμε να είμαστε αυξητικοί αλλά με μικρότερο ρυθμό. Αν η καμπύλη που βλέπουμε μέχρι τώρα εξακολουθήσει να έχει την ίδια μορφή περιμένουμε σε 7 με 10 μέρες την αρχή της επιπέδωσης» δήλωσε στο ethnos.gr o Θοδωρής Καρπάντσιος καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της ομάδας της διεπιστημονικής ομάδας η οποία υλοποιεί το συγκεκριμένο έργο.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι αποτελεί ένα ερωτηματικό κατά πόσον αυτά αποτελούν μια αντικειμενική πληροφορία «γιατί είναι τόσο πολλά τα κρούσματα και τα τεστ δεν μπορούν να εντοπίσουν όλους τους νοσούντες. Αυτό λέει η απλή λογική. Η σαφής πληροφορία είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών της πόλης».
Ούτε όμως μπορεί να μεταφραστεί το ιικό φορτίο των λυμάτων σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων γιατί άλλο είναι το ιικό φορτίο των ασυμπτωματικών και άλλο των συμπτωματικών. Αν ήταν ίδια θα μπορούσε να γίνει μια αναγωγή. Τώρα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με ασφάλεια».
Σχολιάζοντας τη μεγάλη διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι αυτή οφείλεται είτε στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν υπάκουσε στα μέτρα είτε το lockdown που εφαρμόσαμε αυτή την φορά που δεν ήταν απόλυτο και αυστηρό δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα είτε γατί πήραμε αργά τα μέτρα. Έπρεπε να τα πάρουμε μια βδομάδα νωρίτερα ώστε να μην φθάσουν τα νούμερα εκεί».