Πρόκειται για 38χρονη Ελληνίδα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η ασθενής είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Βόρεια Ιταλία ενώ σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά δεν παρουσιάζει επιπλοκές.

Οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. «Παρακολουθείται από μια ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας κ. Τσιόδρας.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Τζιτζικώστας: «Λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»

«Μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει σύσκεψη με τις Διευθύνσεις Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας», ενώ «θα ακολουθήσει σήμερα στις 17.00 σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια στην Περιφέρεια».

Οι ειδικές οδηγίες και συμβουλές του ΕΟΔΥ

Οι ειδικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά και συμβουλές για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί ή τα σώματα ασφαλείας αφορούν:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
  • Απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα όσους βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
  • Τι να κάνετε αν έχετε υποψία ή ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του κορονοϊού.

Σημαντικές συστάσεις έχει δώσει ο ΕΟΔΥ και για όσους έχουν ήπια ή πιο σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Εν συνεχεία, θα πρέπει να δηλώσετε επιδημιολογικό ιστορικό για το αν ταξιδέψατε στην Κίνα ή έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που να βρισκόταν στην Κίνα, τα οποία έχουν εκδηλώσει αναπνευστικά συμπτώματα.

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, ο ΕΟΔΥ συστήνει να μείνετε στο σπίτι σας μέχρι να αναρρώσετε, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Το υπουργείο Υγείας έχει οριστεί συγκεκριμένα νοσοκομεία σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας.

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

Και επίσης:

  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»