Στη δημοσιότητα δόθηκε το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, μετά από σχετικό αίτημά της στις 27 Ιανουαρίου, η φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να δημοσιεύσει την σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ τους στις 27 Αυγούστου 2020. Στη σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα έχουν διαγραφεί τα τμήματα που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διένεξη μετά την ανακοίνωση της πρώτης ότι θα παραδώσει μόνο 31 από τις 80 εκατομμύρια δόσεις που είχε υποσχεθεί, επικαλούμενη προβλήματα παραγωγής σε εργοστάσιά της εντός ΕΕ.  Όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca  αναφέρεται συγκεκριμένα στις ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν στην Ένωση.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωσή της, η Κομισιόν, χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Σημειώνει δε ότι «η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ».

Μάλιστα, εκφράζει την ελπίδα να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συμφωνιών αγοράς στο άμεσο μέλλον. «Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων. Η σύμβαση AstraZeneca είναι η δεύτερη που δημοσιεύεται, αφού η CureVac συμφώνησε να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» καταλήγει η Κομισιόν.

Δείτε ΕΔΩ το συμβόλαιο