Ελεγχόμενη είναι προς το παρόν η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, ωστόσο παραμένει η ανησυχία καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στις βαλκανικές χώρες είναι άσχημη, ενώ στη χώρα μας καταγράφονται εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρια και συγκεντρώσεις με απουσία μέτρων.

Το στοίχημα της σωστής διαχείρισης των εισαγόμενων κρουσμάτων φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζεται από την κυβέρνηση, δείχνοντας καλά αντανακλαστικά, όπως συνέβη στην περίπτωση της Σερβίας, όπου η έξαρση της πανδημίας οδήγησε στην απόφαση να κλείσουν τα σύνορα για τους Σέρβους τουρίστες.

«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηρισιτκά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος συμπλήρωσε, σε σχέση με τα πανηγύρια και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας των τελευταίων ημερών: «Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι».

Στο μεταξύ η άσχημη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται στις χώρες των Βαλκανίων, τα συνεχή εισαγόμενα κρούσματα αλλά και οι εικόνες συνωστισμού, με πανηγύρια και εκδηλώσεις στη χώρα μας, που διαπιστώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε Αλίαρτο και Γουδή, εντείνουν την ετοιμότητα, ώστε σε κάθε περίτπωση να μην ξεφύγει η κατάσταση, γεγονός που θα κάνει και εξαιρετικά δύσκολη τη διαχείρισή της.

Πάντως από τα  43 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα, 6 Ιούλη, τα 36 ήταν εισαγόμενα και εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων στην πύλη χερσαίας εισόδου στη χώρα μας, στον Προμαχώνα. Από αυτά τα 36, τα είκοσι, δηλαδή περίπου τα μισά, αφορούσαν τουρίστες που προέρχονταν από τη Σερβία, οι οποίοι από προχθές το βράδυ είχαν σπεύσει στον Προμαχώνα ώστε να προλάβουν το κλείσιμο των συνόρων που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση από χθες, στις 6 το πρωί.

Στο μεταξύ παραμένει ενεργή σε κρούσματα η περιοχή της Ξάνθης, στην οποία χθες ανακοινώθηκαν άλλα τέσσερα, σε σύνολο 210 που έχει καταγράψει από την αρχή του περασμένου μήνα. Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου. Ένα νέο κρούσμα εντοπίστηκε στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής.

Το καθησυχαστικό είναι ότι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο 24ωρα είναι μεν πολλά, ωσότο δεν αποτελούν μέχρι τώρα καθημερινή καταγραφή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα που είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα είχαμε περίπου και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες, τα λεγόμενα «ορφανά», που δεν έχουν δηλαδή σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες και δείχνουν διασπορά στην κοινότητα.

«Η Σερβία, η Βουλγαρία, η  Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε το σωστό», είπε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να γίνεται τεστ για όλους Βρεττανούς τουρίστες, για τους οποίους ανοίγουν τα σύνορα από 15 Ιούλη, καθώς θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Από την πλέυρά του ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, με χθεσινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ τόνισε με αφορμή τις πρόσφατες συγκεντρώσεις σε Αλίαρτο και Γουδή, πως «έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά». Όπως είπε, τέτοιες συγκεντρώσεις μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού και σχολίασε πως ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια.