«Στις απλές κλίνες πάνω από το 75% είναι ανεμβολίαστοι, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι περισσότεροι έχουν κάνει το εμβόλιο και νοσηλεύονται το έχουν κάνει Φεβρουάριο, Μάρτιο», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η Μίνα Γκάγκα, εξηγώντας ότι, αυτό συμβαίνει επειδή «είναι πιο ανίσχυρο το ανοσοποιητικό τους».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν οι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας απάντησε πως «κάτω από το 10% των εμβολιασμένων είναι στη ΜΕΘ» και μάλιστα πρόκειται για ανθρώπους με πάρα πολλά προβλήματα υγείας.

Σχετικά με το διάστημα χορήγησης της 3ης δόσης, είπε ότι είναι θέμα που θα εξετάσει η Επιτροπή, επεσήμανε ωστόσο ότι, «το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε, μπορούμε να γλιτώσουμε όλη την αγωνία και τον κίνδυνο».

Ειδική αναφορά έγινε στα μέτρα, με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας να τονίζει πως είναι σημαντικό μετά από δύο χρόνια πανδημίας να τα τηρούμε και να εξηγεί πως «η Επιτροπή παρακολουθεί καθημερινά όλα τα δεδομένα, σε όλον τον κόσμο. Ρωτάνε τους ανθρώπους πού κόλλησαν και οι περισσότερες μολύνσεις είναι από επαφές χωρίς μέτρα, όχι στο μετρό ή στα ψώνια».

«Είναι σημαντικό να μη χαλαρώσουμε καθόλου, όλοι παρακολουθούν τα δεδομένα και είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να κρατάμε τα μέτρα», επεσήμανε.

Αναγνωρίζοντας την πίεση στο ΕΣΥ και κυρίως στο προσωπικό του και επικαλούμενη την εμπειρία της και από την πρόσφατη επίσκεψή της σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, είπε πως δεν είναι μόνο που είναι περισσότεροι οι νοσηλευόμενοι, αλλά και το γεγονός ότι, «οι ασθενείς είναι πάρα πολύ βαριά».

Απαντώντας στους τρόπους ενίσχυσης του ΕΣΥ, είπε πως, αρχικά «αυτό που κάνουμε είναι να ζητήσουμε από ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν, σε ένα ωράριο που τους βολεύει, πρωινά ή εφημερίες».

«Είμαστε σε επαφή με ιδιωτικές κλινικές και έχουμε βοήθεια. Δεν είμαστε στο πικ, αλλά με τα κρούσματα που έχουμε δεν είναι απίθανο να έχουμε πικ», παρατήρησε σχετικά με τις κλίνες.

Προχωρώντας σε διευκρίνιση της δήλωσής της περί διαλογής ασθενών, εξήγησε πως «δεν σημαίνει κάποιος που θα διασωληνωθεί ότι δεν θα έχει φροντίδα, αλλά ότι μπορεί για μια – δυο μέρες να μην έχει κρεβάτι».

Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα εξήγησε πως πρόκειται για φάρμακο που αφενός δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση, αφετέρου είναι σε πολύ μικρή ποσότητα και αφού επανέλαβε ότι είναι προτιμότερο να κάνει κάποιος το εμβόλιο, εξήγησε πως θα χορηγηθεί σε άτομα που είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο και που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

«Το Moderna θα ανοίξει πιθανότητα στη μισή δόση», είπε και επεσήμανε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. «Είναι σημαντικό να την κάνουμε, βλέπουμε ότι οι εμβολιασμένοι που χρειάζονται νοσηλεία είναι αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο 8-9 μήνες πριν», επανέλαβε.

Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως «αυτό πρέπει να γίνει αφού το αποφασίσει η Επιτροπή και έπειτα να το αναλάβουν οι παιδίατροι».

 

Απέχουμε από την κορύφωση

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας επίσης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», είπε ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι τις επόμενες 3 εβδομάδες, τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 9 και 11 χιλιάδων, αλλά δεν φαίνεται ακόμη η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Όπως είπε στη συνέχεια, το ζητούμενο δεν είναι τα κρούσματα, αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. Τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γριπούλα και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να επισπευστεί χρονικά η τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τζανάκης είπε ότι έχει παρατηρηθεί πως τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και 9 μήνες μετά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Τέλος και σε ότι αφορά τον παράλληλο εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, είπε πως καλό θα ήταν να προηγηθεί το εμβόλιο του κορονοϊού και μετά από 2 εβδομάδες να ακολουθήσει αυτό της γρίπης.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε ότι η δυναμική της πανδημίας δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξηγώντας πως και οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής δείχνουν αυτή την τάση η οποία είναι συνεχώς ανοδική από τον Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά το χθεσινό ρεκόρ των κρουσμάτων, παρατήρησε ότι χθες διενεργήθηκαν τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας καθώς με τα νέα μέτρα αυξήθηκε η ιχνηλάτηση. Για να μετρηθεί όμως η αποτελεσματικότητα τους θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 10 μέρες, αλλά φαίνεται πως σε πρώτη φάση έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό.