Ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμό συστήνουν οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι και το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον κορωνοϊό που έφτασε στη γειτονική Ιταλία έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε επτά άτομα.
Έγκαιρη προετοιμασία και συντονισμός του κρατικού μηχανισμού για το ενδεχόμενο εμφάνισης του κορωνοϊού στην χώρα και ενημέρωση των πολιτών για την πραγματική κατάσταση και αποφυγή πανικού, είναι οι δύο άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση του.
Η εμφάνιση του ιού στην γειτονική Ιταλία έχει προκαλέσει ανησυχία και πρέπει αφενός να υπάρχει ετοιμότητα ως προς την διαχείριση κρουσμάτων και στην χώρα μας και αφετέρου να ληφθούν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την προστασία των πολιτών.
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας
Η χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις και τέθηκε το πλαίσιο που θα κινηθεί ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να δηλώνει αμέσως μετά το τέλος ότι «επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη.
Παρουσία 10 υπουργών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, τον κομβικό ρόλο στην συζήτηση είχαν οι ειδικοί επιστήμονες που είχαν κληθεί και ανέλαβαν να αναλύσουν όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να εκτυλιχτούν μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος και μετάδοσης του ιού, καθώς και οι δράσεις που απαιτούνται ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να φτάσει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα. Να συνδράμει με τις γνώσεις του κλήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.
Στις δύο ώρες που διήρκεσε η σύσκεψη, συζητήθηκε και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού ώστε να υπάρχει συντονισμός όλων των υπουργείων και των υπηρεσιών που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης.
Κορωνοϊός: Από τα μέσα Ιανουαρίου προετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας
Η προετοιμασία σε επίπεδο υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου με τις πρώτες επαφές του κ. Κικίλια για το θέμα και πριν το τέλος του μήνα είχε ήδη παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος και την ανακοίνωση των 13 νοσοκομείων αναφοράς. Εκτός από τη λήψη μέτρων σε ιατρικό και νοσηλευτικό επίπεδο, ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός 2 Ελλήνων από την Κίνα και άλλων δύο από την Ιαπωνία, ενώ υπήρξε συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μέσων, εάν αυτό στο μέλλον απαιτηθεί.
Αυτό το οποίο συστήνουν με κάθε ευκαιρία επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η επίδειξη ψυχραιμίας από όλους και επιμένουν στην σωστή ενημέρωση των πολιτών. Ήδη χθες το βράδυ προβλήθηκε τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει και μπορούν να λάβουν όλοι. Η καμπάνια θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ καθηγητές ιατρικής έχουν αναλάβει να εξηγήσουν παράσχουν κάθε πληροφόρηση για τον ιό και το μέγεθος της επικινδυνότητας. «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Ο ιός συμπεριφέρεται ως απλό κρυολόγημα» δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μετά το τέλος σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Σημείωσε επίσης ότι ο κορωνοϊός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ήπια νόσος «καθώς στο 85% των περιπτώσεων συμπεριφέρεται ως απλό κρυολόγημα».
Δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου
Τόσο η διυπουργική Επιτροπή όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθότι κάποιος μπορεί να είναι φορέας του ιού δίχως να έχει εκδηλωθεί η νόσος.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι στο 90% των κρουσμάτων που αφορούν στην Ευρώπη τα μέτρα στις πύλες εισόδου των χωρών δεν έχουν αποδώσει. Συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουν άλλα οριζόντια μέτρα, όπως οι προσλήψεις προσωπικού, η αύξηση της χρηματοδότησης του υγειονομικού συστήματος και η επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας αντί σε χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου που είναι αναποτελεσματικές».