«Ίσως οι υγειονομικοί, οι άνω των 80 και οι ανοσοκατεσταλμένοι, θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να λάβουν την τρίτη δόση», σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, εργαζόμενος στο Αττικό Νοσοκομείο, Στέλιος Λουκίδης.

Ένα σημείο που θέλει πολλή συζήτηση είναι η τρίτη δόση εμβολίου καθώς αυτή την στιγμή κανένας ρυθμιστικός οργανισμός δεν έχει δώσει άδεια. «Πρέπει να δούμε τις παρατηρήσεις από τα ιολογικά εργαστήρια σε σχέση με την απόκριση διαφόρων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι και το δεύτερο είναι, η αρχική μελέτη που έγινε με τους εθελοντές, που κλείνει ένα χρόνο παρατήρησης γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου και εκεί θα δούμε πόσοι από αυτούς νόσησαν και ποιες ομάδες».

Επιπλέον σχετικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως ανέφερε ο κ. Λουκίδης, «ο στρατός είναι ένα μέρος όπου υπάρχει συγχρωτισμός και δεν θα ήταν κακή ιδέα να εμβολιαστούν οι νεοσύλλεκτοι για να μειωθεί η διασπορά που μπορεί να υπάρχει σε αυτό το περιβάλλον».


Τεστ και για τους εμβολιασμένους

Θα πρέπει να ξαναμπεί η επιδημιολογική παρατήρηση και στους εμβολιασμένους, με τεστ 14 ημέρες από την δεύτερη δόση ειδικά στους υγειονομικούς, αλλά και σε ορισμένες ομάδες όπως στην εστίαση και στα μέσα μεταφοράς. «Έτσι συμβάλουμε στην μείωση της διασποράς, εγώ κάνω από μόνος μου τεστ κάθε εβδομάδα, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να είμαι υπεύθυνος απέναντι στους ασθενείς που χειρίζομαι, αλλά κυρίως ότι μπορώ να κρατάω την αλυσίδα, να μην την ανοίγω, να μην είμαι ο κρίκος που θα την σπάσει», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Όπως ανέφερε ο κ. Λουκίδης, στα νοσοκομεία τον τελευταίο καιρό αποτυπώνεται μια αυξητική τάση στις εισαγωγές, σύμφωνα και με τον ΕΟΔΥ. «Αυτές οι εισαγωγές ηλικιακά, φαίνεται να έχουν ένα ευρύ φάσμα, για πρώτη φορά, από 28-30 ετών, έως και πολύ μεγάλους, από τους οποίους περίπου το 10% είναι εμβολιασμένοι. Δείχνει λοιπόν ότι σε αυτή την φάση επικρατούν οι ανεμβολίαστοι σε μια συντριπτική πλειοψηφία και αυτός είναι και ο λόγος που το σύστημα υγείας προς το παρόν δεν δέχεται μεγάλη πίεση, σε σχέση με το παρελθόν». Η πλειοψηφία αυτών που είναι εμβολιασμένοι και νοσούν, είναι ως επί το πλείστον ολιγοσυμπτωματικοί και περνούν την νόσο στο σπίτι με γρήγορη ανάρρωση, ενώ οι νοσηλευόμενοι που έχουν εμβολιαστεί, είναι λίγοι, σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη.

Αναφορικά με το επίπεδο των εισαγωγών σε εβδομαδιαία βάση, ο κ.Λουκίδης, είπε χαρακτηριστικά πως «αν σκεφτεί κανείς ότι στις αρχές Ιουλίου είχαμε περίπου 35 εισαγωγές σε όλη την χώρα και τώρα είμαστε κοντά στις 170, είναι μια μεγάλη αύξηση. Πρέπει να δούμε πώς θα σταθεροποιηθεί αυτό το κομμάτι και ποια θα είναι η σχέση μεταξύ εισιτηρίων – εξιτηρίων». Εξήγησε πως αν δεν είναι χρονικά τόσο παρατεταμένες οι νοσηλείες, όσο στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, μπορούμε μέσω των εξιτηρίων να μην πιέζουμε το σύστημα υγείας.