Κορωνοϊός: Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

21
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την νόσο Covid-19 απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας.

Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα του εθελοντή, ενώ δεν έδωσε και περαιτέρω πληροφορίες για το περιστατικό. Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ο νεκρός ήταν Βραζιλιάνος.

Παρόλα αυτά η βραζιλιάνικη υγειονομική υπηρεσία Anvisa ανακοίνωσε ότι η κλινική δοκιμή του εμβολίου που αναπτύσσουν η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα συνεχιστεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αν και οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας πιέστηκαν από δημοσιογράφους και όχι μόνο για να δώσουν περισσότερες διευκρινήσεις γύρω από τα αίτια του θανάτου του εθελοντή, ωστόσο επικαλούμενες το απόρρητο των πρωτοκόλλων δεν προχώρησαν σε καμία επιπλέον πληροφόρηση.

Ωστόσο τα βραζιλιάνικα Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως πρόκειται για άνδρα 28 ετών και πως ήταν είτε γιατρός, είτε φοιτητής ιατρικής.

Λίγη ώρα αργότερα κι ενώ η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου άλλες πηγές από το περιβάλλον της εταιρείας ανέφεραν ότι η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα είχε διακοπεί αν ο εθελοντής ο οποίος απεβίωσε μετείχε στο ενεργό σκέλος της.

Η δήλωση αυτή ενδέχεται να σημαίνει ότι ο εθελοντής μετείχε στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για την Covid-19 αλλά ένα άλλο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

Τέλος, να σημειωθεί πως η βρετανο-σουηδική εταιρεία βρίσκεται στην τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου της για τον κορονοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι δοκιμές γίνονται στην Βραζιλία, την Αγγλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η έρευνα σταμάτησε για λίγες ημέρες για λόγους ασφάλειας, καθώς ένας από τους εθελοντές παρουσίασε επιπλοκές.

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr