Συνεχίζεται η αγωνία που έχει προκληθεί με τα εισαγόμενα κρούσματα του κορωνοϊού μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων που έγινε την 1η Ιουλίου.
Κι ενώ ανακοινώνεται καθημερινώς διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, το βάρος πέφτει στους χιλιάδες ελέγχους που διενεργούνται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα, ενώ ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια περιοχή ή περιοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το Σάββατο, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμα 25 κρούσματα της νόσου. Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 11 είναι «εισαγόμενα» δηλαδή αφορούν άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό. Από αυτά τα 8 διαπιστώθηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, 2 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο και 1 ακόμη εισαγόμενο κρούσμα ελέγχθηκε και επέστρεψε στην χώρα προέλευσής του. Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται ως εξής: 5 στην Ξάνθη, 3 στη Λάρισα, 2 στην Καστοριά, 2 στην Αττική και από ένα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
Έτσι, πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 3.511, ενώ έως το Σάββατο το απόγευμα δεν είχε καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (54.5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 3511 κρουσμάτων, 810 (23.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1933 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Πάνω από 6.000 στοχευμένα τεστ σε πύλες της χώρας
Κάθε μέρα γίνονται περίπου 6.000 τεστ στις συνολικά 30 πύλες εισόδου της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ανέφερε ότι επιδίωξη είναι όσο προχωρά ο Ιούλιος, και αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των αφίξεων, να γίνονται περισσότερα τεστ.
«Δεν κάνουμε έναν απλό δειγματοληπτικό έλεγχο. Τα τεστ είναι στοχευμένα. Έχουν ανάλυση κινδύνου και γι’ αυτό ζητάμε από τους επισκέπτες μας να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο που δίνει τη διαδρομή τους ώστε να μπορεί να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση και να βάζουμε στο σύστημα τα κρούσματα που είναι τα πιο επικίνδυνα», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ενισχύεται το ΕΣΥ – Δηλώσεις Κικίλια
Στην ενίσχυση των υγειονομικών Δομών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη.
«Είμαστε εδώ για να ελέγξουμε ένα-ένα τα νοσοκομεία μας και τις δομές υγείας» είπε μετά την επίσκεψη του στην Κρήτη -έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας -ο υπουργός υγείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Θέλω να πω ότι προσλάβαμε στο νησί 500 υγειονομικούς για να ενισχύσουν την Κρήτη, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και υπάρχουν πιστώσεις και εγκρίσεις για άλλους 150. Ελέγχουμε τα αεροδρόμιά μας, ελέγχουμε τα ξενοδοχεία μας και τους χώρους φιλοξενίας. Η Κρήτη είναι ένα φιλόξενο νησί. Είναι έτοιμη να δεχθεί τουρίστες, Έλληνες και ξένους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους τουρίστες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού. «Ήθελα όμως να παρακαλέσω, να παροτρύνω και να ζητήσω, όπως εμείς οι Έλληνες αυτούς τους μήνες τηρήσαμε τα ιατρικά πρωτόκολλα, ακούσαμε τους ειδικούς και πετύχαμε αδιαμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη επιτυχία, να έχουμε μία ασφαλή χώρα, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι τουρίστες μας. Άλλωστε, για αυτό ήρθαν εδώ, γιατί είμαστε μία πανέμορφη χώρα και η Κρήτη ένα πανέμορφο νησί, αλλά γιατί είμαστε και μια ασφαλής χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Επίσης προσέθεσε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς «θα έχουμε 1.200 μόνιμα κρεβάτια ΜΕΘ, προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ασφάλεια για τους πολίτες μας», σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «θα το επιτύχουμε» γιατί «το αξίζουν οι Έλληνες». «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε ΜΕΘ σε όλα τα Νοσοκομεία μας. Και αυτό δήλωσα εχθές, ξεκινώντας την περιοδεία μου από το ΠΑΓΝΗ και από το Βενιζέλειο στο Ηράκλειο, μετά στο Λασίθι και σήμερα θα πάω στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ευγενή δωρεά και τη στήριξη των 174 ΜΕΘ και ΜΑΦ στη χώρα, προσέθεσε ο υπουργός Υγείας και αναφερόμενος ειδικότερα στα νοσοκομεία του νησιού διαβεβαίωσε: «Θα αυξήσουμε τις ΜΕΘ, όπως έχουμε εξαγγείλει. Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε στην Κρήτη 25 παραπάνω κρεβάτια ΜΕΘ».
Πηγή: in.gr