Νέα μέτρα φέρνει η χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία ανήλθαν σε 1.259, την ώρα που οι εκτιμήσεις για την εξάπλωση του ιού παραμένουν δυσοίωνες. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά. Επιστήμονες εκφράζουν φόβους η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου αν δεν μειωθούν τα κρούσματα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστησε για μια ακόμη φορά την προσοχή στην πιστή τήρηση των μέτρων και στη χρήση μάσκας, υπογραμμίζοντας αυτό που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει, την προσπάθεια δηλαδή να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown που θα είχε τεράστιες συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα.
Νέα μέτρα
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εξετάσει την Πέμπτη τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού, με όριο το 4, καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4.
Σημειώνεται ότι στο επίπεδο 4, το «κόκκινο», βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από το πρωί της Πέμπτης μπαίνουν και Ιωάννινα και Σέρρες, δηλαδή ισχύει τοπικό lockdown με κλειστά τα μαγαζιά κι εστιατόρια, απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, μάσκα παντού ενώ απαγορεύεται και η μετακίνηση από νομό σε νομό. Στο πορτοκαλί μετακινήθηκαν Νάξος και Ροδόπη, η Αμοργός βγήκε από την επιτήρηση ενώ οριακή είναι η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
Στο τραπέζι μπαίνουν η επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.
Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσάκρης, αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει ήδη εισηγηθεί νέα μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τα νυχτερινά κέντρα, απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και αύξηση της τηλεργασίας.
Στο μεταξύ την κούρσα στα κρούσματα κορωνοϊού οδηγού οι νέοι, καθώς ο ιός στις ηλικίες 19-39 ετών καλπάζει. Εκτιμάται ότι η τεράστια αύξηση κρουσμάτων στους νέους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα θα επηρεάσει και θα αποτυπωθεί επιδημιολογικά σε 2-3 εβδομάδες στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σήμερα το ποσοστό των θετικών στον κορωνοιό ανέρχεται στο 4,4% του πληθυσμού, ενώ τό όριο είναι 4%.
Δερμιτζάκης: Μπορεί να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας
«Μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα (…) να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης. «Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» είπε, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.
«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.
«’’Εκτός έλεγχου’’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός» διευκρίνισε.
«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο καθηγητής Δερμιτζάκης.
«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας… Η διαφορά των τελειών μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή», τόνισε.