Σενάρια για επιστροφή ολοταχώς προς την κανονικότητα εξετάζονται για τους εμβολιασμένους πολίτες, μεταξύ των οποίων η αφαίρεση της μάσκας σε περιοχές με ισχυρό «τείχος ανοσίας», η κατάργηση του «κόφτη» στις πληρότητες των κλειστών χώρων που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά και η επάνοδος των «ορθάδικων» στη νυχτερινή ζωή. Σε κάθε περίπτωση, οι σκέψεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία αναμένονται να κλειδώσουν r εντός της ημέρας – με τις σχετικές συσκέψεις να είναι πυρετώδεις- καθώς η Τετάρτη έχει οριστεί ως ημέρα ανακοινώσεων από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Το σήμα, πάντως, που αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση είναι αυτό της απρόσκοπτης πρόσβασης κάθε εμβολιασμένου παντού, ανεξαρτήτως του αν βρίσκεται σε μια «κόκκινη» περιοχή ώστε η νέα καθημερινότητα να θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την προ Covid εποχή, για εκείνους που φέρουν πιστοποιητικό ανοσίας. Το στίγμα έδωσε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου. «Ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός στα στελέχη του, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο lockdown. «Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ – κυρίως σε ό,τι αφορά την πίεση του ΕΣΥ – από αυτά που είχαμε παλιότερα», πρόσθεσε με νόημα, προαναγγέλλοντας παράλληλα τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, τόσο για τον ΕΟΔΥ όσο και για το πλαίσιο με το οποίο θα πορευθεί η χώρα εφεξής με στόχο – κατά τον Πρωθυπουργό – να εκπέμπονται «πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους».
Εξάλλου, στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η αποτελεσματικότητα των μίνι lockdown που ισχύουν στις κόκκινες περιοχές, δεδομένου ότι η μετακίνηση των κατοίκων σε όμορες περιοχές (π.χ. για τη νυχτερινή τους διασκέδαση), ακυρώνει εν μέρει το δίχτυ προστασίας που εφαρμόζεται. Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζεται, κατά πληροφορίες, οι εμβολιασμένοι σε μια «κόκκινη» περιοχή να μην υφίστανται «τιμωρητικούς» περιορισμούς. Η κυβέρνηση θέλει επίσης μεγαλύτερη κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για αξιολόγηση των κατά τόπους δεδομένων και για επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή των μέτρων. Αλλωστε, η νέα κυβερνητική… φιλοσοφία εδράζει στο γεγονός ότι το κεντρικό κράτος έχει εξασφαλίσει την επάρκεια εμβολίων (στα οποία έχουν όλοι πρόσβαση, χωρίς εξαιρέσεις) και εργάζεται καθημερινά για τη θωράκιση του ΕΣΥ, παρότι τα κύματα που θα ακολουθήσουν αναμένονται να είναι πιο ήπια.
Συνεπώς, η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, σχετικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, κινείται ακριβώς στο πλαίσιο του νέου μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας, υπό το δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση των τελευταίων περίπου δύο ετών δεν αποτελεί πεδίο «έκτακτης ανάγκης». Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς σχετικά, ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι οι εορτασμοί της ημέρας του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) και της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με τήρηση των μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση μάσκας. Ανέφερε, δε, ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το ζήτημα. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων, με τήρηση μέτρων. «Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε», τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν να επιλύσουν μία πολύπλοκη εξίσωση ακόμη και σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. Ο βαθμός δυσκολίας συνοψίζεται στην απάντηση της καθηγήτριας της Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου, όταν πρόσφατα ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αφαίρεσης της μάσκας από τους μαθητές δημοτικού. Τονίζοντας ότι πρόκειται για κάτι πρώιμο, διευκρίνισε πως μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση, «δεν θα έχει σχέση τόσο πολύ με το σε ποια πόλη είναι τα παιδιά, σε ποιο δημοτικό σχολείο είναι, θα έχει πιο πολύ σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής. Γιατί εδώ βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε παιδιά, σε περιοχές που είναι μικρότερες από την Αθήνα, με πολύ μικρότερο πληθυσμό από την Αθήνα, όμως έχουν πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, σε σύγκριση με την Αθήνα, ακριβώς λόγιο της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης».
Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις σχετικά με τη σύνθεση της νέας ολιγομελούς επιτροπής, με ρόλο «ομπρέλα» καθώς θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τη δημόσια υγείας και όχι αποκλειστικά την πανδημία. Οπως ανέφεραν αναλυτικά πηγές στα «ΝΕΑ», τα μέλη της νέας επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα συνδράμουν, μεταξύ άλλων, στις τελικές αποφάσεις που αφορούν στις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας με το βλέμμα στραμμένο στη μετά Covid εποχή. Παράλληλα, έσπευδαν να κλείσουν τις φήμες περί κατάργησης της επιτροπής που εστιάζει αποκλειστικά στα θέματα που προκύπτουν εν μέσω πανδημίας. Επιπρόσθετα, αύριο θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα, με τον ρόλο του Οργανισμού να αναβαθμίζεται σημαντικά.
Πηγή: Τα Νέα