Κορωνοϊός: Και τέταρτος νεκρός στην Ιταλία – Ποιες πόλεις είναι σε καραντίνα

40

Ένας άνθρωπος που είχε μολυνθεί με τον κορωνοϊό στη βόρεια Ιταλία κατέληξε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 4, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Rai.

Πρόκειται για έναν άνδρα 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.

Δεν έχει βρεθεί ο «ασθενής μηδέν»

Οι δηλώσεις αυτές συμφωνούν με την ανακοίνωση της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας ότι ένας 38χρονος στο Codogno δεν είναι τελικά ο «ασθενής μηδέν».

Ο 38χρονος ήταν ο πρώτος που νόσησε από το νέο κορωνoϊό. Επιπλέον, είχε γευματίσει προσφάτως με έναν Ιταλό φίλο του, ο οποίος είχε επιστρέψει από την Σαγκάη. Έτσι, όλοι νόμιζαν ότι εκείνος ήταν η πηγή της επιδημίας.

Εν τούτοις, διαπιστώθηκε ότι ο κορωνoϊός δεν είχε μολύνει τον φίλο του. Έτσι, οι υγειονομικές Αρχές του Codogno έστρεψαν την προσοχή τους στους Κινέζους της πόλης. Ειδικότερα, εξέτασαν όσους σύχναζαν στο ίδιο καφέ με τον 38χρονο. Ωστόσο και οι δικές τους εξετάσεις για τον κορωνoϊό ήσαν αρνητικές.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Angelo Borelli ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι υγειονομικές Αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον ασθενή μηδέν»

Τα κρούσματα έφεραν «βουτιά» στις μετοχές

Βουτιά 4% κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στην Ιταλία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, καθώς η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού Cov-19 εκτός Κίνας ενίσχυσε τους φόβους ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον αναμενόμενο.

Οι μετοχές στο Μιλάνο οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τους από τον Ιούνιο του 2016 καθώς η Ιταλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 και όλοι οι βασικοί δείκτες της περιοχής κατέγραφαν απώλειες άνω του 3%. Ο δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 4,4% από τότε που ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 433,90 μονάδων την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ελπίδων ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση.

Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον STOXX 600 ήταν οι τίτλοι των αεροπορικών εταιριών, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν μεταξύ 7% και 9%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 4,5%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών σημείωσαν νωρίτερα πτώση άνω του 3%.

Συνεχής εξάπλωση

Εν τω μεταξύ, ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται ασταμάτητα. Την Κυριακή τα κρούσματά του στην Ιταλία ήταν τουλάχιστον 152, από 63 που ήταν το Σάββατο. Τρεις από τους ασθενείς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή. Σημειώνεται πως αρχικά είχαν αναφερθεί 155 κρούσματα, αλλά τρεις Κινέζοι στο Πιεμόντε τελικά δεν ήταν μολυσμένοι με τον ιό, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν σε μικρές και μεγάλες πόλεις έξι περιοχών:

112 στη Λομβαρδία (συμπεριλαμβάνονται δύο θάνατοι)
22 στο Βένετο (συμπεριλαμβάνεται ένας θάνατος)
9 στην περιφέρεια Αιμίλια-Ρωμάνια (ή Εμίλια-Ρομάνια)
3 στο Πιεμόντε (ή Πεδεμόντιο)
3 στο Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε
3 στο Λάτσιο (ένας ασθενής έχει αναρρώσει)

Λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων στη Λομβαρδία, οι Αρχές έθεσαν σε καραντίνα 10 πόλεις. Είναι οι εξής:

Betonico
Castiglione D’ Adda
Castelgerundo
Maleo
Terranova dei Passerini
Codogno
San Fiorano
Somaglia
Fombio
Casalpusterlengo

Σε καραντίνα έχει επίσης μπει η πόλη Vo στο Βένετο. Υπάρχουν επίσης περιοχές που τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό, όταν επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του κορωνοϊού στα εδάφη τους. Αυτή είναι, λ.χ., η περίπτωση της Cremona.

Στη Λομβαρδία (πρωτεύουσα: Μιλάνο)

Τα 112 κρούσματα της Λομβαρδίας έχουν καταγραφεί στις εξής περιοχές:

Sesto Cremonese
Pizzighettone
Soresina
Sesto S.G.
Pieve Porto Morone
Codogno e dintorni
Valtellina

Όπως προαναφέρθηκε, από τους ασθενείς αυτούς οι δύο κατέληξαν. Άλλοι 17 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 53 σε θαλάμους απομόνωσης. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους. Ένα κρούσμα ανιχνεύθηκε σε νοσοκομείο του Μιλάνου. Οι Αρχές της Λομβαρδίας εντόπισαν τα 112 κρούσματα εξετάζοντας πάνω από 800 άτομα.

Στο Βένετο (πρωτεύουσα: Βενετία)

Τα 22 κρούσματα της ιταλικής περιφέρειας του Βένετο έχουν αναφερθεί στη Βενετία, στη Mira και στο Vo Euganeo. Στη Βενετία ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε δύο 88χρονους άνδρες, οι οποίοι νοσηλεύονται στην εντατική.

Άλλοι οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων του Νοσοκομείου της Πάντοβα και δύο στην ΜΕΘ του. Ένας ασθενής κατέληξε. Οι υπόλοιποι ασθενείς βρίσκονται σε ελεγχόμενη απομόνωση στα σπίτια τους. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις εντατικές πάσχουν από υποκείμενα προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε βαριά κατάσταση.

Στην Εμίλια-Ρομάνια (πρωτεύουσα: Μπολόνια)

Στην περιφέρεια αυτή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στην Πλακεντία (ή Πιατσέντσα – Piacenza). Συνολικά πρόκειται για εννέα ασθενείς, οι πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται στην απομόνωση στο Νοσοκομείο της Πλακεντίας. Οι υπόλοιποι τέσσερις αναρρώνουν στα σπίτια τους, επίσης απομονωμένοι.

Στους ασθενείς της συγκεκριμένης περιφέρειας συμπεριλαμβάνονται δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια από το Νοσοκομείο της Πλακεντίας. Ο κορωνοϊός Covid-19 τους μόλυνε ενόσω φρόντιζαν μολυσμένο ασθενή. Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση.

Ο ένας από τους εννέα ασθενείς, τέλος, είναι κάτοικος του Lodi, στη Λομβαρδία. Ο ασθενής αυτός διαγνώσθηκε και νοσηλεύεται στην Πλακεντία.

Στο Πιεμόντε (πρωτεύουσα: Τορίνο)

Τα κρούσματα του Πιεμόντε εντοπίζονται στο Τορίνο, ενώ υπάρχει και ένα που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο Bergamasco. Οι ασθενείς στο Τορίνο είναι ένας 40χρονος και ένα ζευγάρι Ιταλών που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα της Λομβαρδίας.

Την Κυριακή είχαν αναφερθεί τρία κρούσματα και στο Cuneo. Όπως είχαν πει οι Αρχές, ο κορωνοϊός είχε νοσήσει Κινέζους, οι οποίοι ζουν μόνιμα στην πόλη και επέστρεψαν από την Κίνα στις 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο νωρίς σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι οι τελικές εξετάσεις τους βγήκαν αρνητικές. Έτσι, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία μειώθηκε σε 152.