Οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιταλία, τη χώρα όπου η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου ως σήμερα, ανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χθες Δευτέρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. «Έχουμε πλεονάζοντα προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε, θα στείλουμε μέρος τους αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιταλία, χειρουργικό, ιατρικό και νοσοκομειακό υλικό», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε επίσης ότι η παραγωγή συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής θα αυξηθεί σημαντικά, χάρη στη συνεργασία περίπου δέκα βιομηχανιών στις ΗΠΑ.
«Στο μέτρο που παράγουμε περισσότερους [αναπνευστήρες] από όσους έχουμε ανάγκη, θα τους στείλουμε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, εκεί όπου έχουν φρικτά προβλήματα, και σε άλλες χώρες αν είναι δυνατό», τόνισε, την ώρα που η επιδημία επιταχύνεται επίσης στις ΗΠΑ, που καταμετρούν σχεδόν 3.000 νεκρούς και 160.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης επισήμως. Εξήρε ακόμη το ότι 1 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβληθεί σε τεστ.
Ο Τραμπ γνωστοποίησε προχθές Κυριακή ότι πρόκειται να παρατείνει ως τα τέλη Απριλίου τη δρακόντεια σύσταση της κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο SARS-CoV-2.
Παρότι κάλεσε τον κόσμο να «μείνει σπίτι», επανέλαβε χθες ότι είναι «ελάχιστα πιθανό» να επιβάλλει με διάταγμα αυστηρό περιορισμό σε εθνικό επίπεδο. Τα μέτρα λαμβάνονται προς το παρόν σε επίπεδο πολιτειών· πάνω από το 70% των Αμερικανών έχει ήδη λάβει εντολή να απομονωθεί.
Ο Τραμπ προεξόφλησε ότι ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος.
«Πρόκειται για 30 ημέρες ζωτικής σημασίας. Θα κάνουμε το παν αυτές τις 30 ημέρες», υποσχέθηκε.
«Ο καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Τραμπ: «κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει τη διαφορά» για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, πράγμα που «είναι το πατριωτικό μας καθήκον».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως θα ζητήσει από όλους τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες «για κάποιο καιρό — όχι για πάντα».