Στοχευμένα μέτρα για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει δύο σκέλη, τον 12μηνο τουρισμό και τον εποχικό προανήγγειλε για το αμέσως προσεχές διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν και στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», που έχει παραταθεί έως τις 21 Απριλίου και στην πλατφόρμα του οποίου έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 54.360 αιτήσεις. Στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν, επίσης, για την ενέργεια, την ακτοπλοΐα, τις μεταφορές και τον πρωτογενή τομέα.

Για το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, απάντησε ότι «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα τοποθετηθούμε. Προφανώς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Δρούμε πάντα έγκαιρα και με κοινωνική ευαισθησία».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, είπε πως θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες- μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορoνοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «ως μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορoνοϊού. Προανήγγειλε πως τα μέτρα για την καταπολέμηση των συνεπειών του κορονοϊού θα επαναληφθούν τουλάχιστον μιά φορά ακόμη ενώ η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.

Κεφάλαια περίπου 7- 8 δισ. ευρώ συνολικά αναλογούν στην Ελλάδα με βάση τα εργαλεία (πρόγραμμα SURE, ΕΤΕπ, ESM) που αποφασίστηκαν χθες στο Eurogroup. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποσαφήνισε ότι το πότε και πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ένταση και η έκταση της κρίσης, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, η πιθανή μελλοντική έξοδος στις αγορές, και μια σειρά άλλων προγραμμάτων που «τρέχουν» για την Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.

Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

  • Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.