“Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”, ήταν η αυστηρή προειδοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, χθες, καθώς διαπιστώνεται μια συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που αποδίδεται σε φαινόμενα συγχρωτισμού και στη μη τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Η ανησυχία αφορά κυρίως στον συνωστισμό σε κέντρα διασκέδασης, beach bars και μέσα μαζικής μεταφοράς, με την κυβέρνηση να αποφασίζει εντατικοποίηση των ελέγχων και να βάζει στο τραπέζι και νέα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. ‘Ετσι εκτός από την επέκταση της υπορεωτικής μάσκας και σε άλλους χώρους που εξετάζεται, τη σχεδόν δεδομένη απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο, δεν αποκλείεται να μπει ανώτατο όριο συγκέντρωσης στον ίδιο χώρο 50 ατόμων, ιδίως για κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», ήταν το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τους λοιμωξιολόγους, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οπότε και τονίστηκε η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται περισσότερα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και εντατικοποίηση των ελέγχων για τη χρήση μάσκας από τους πολίτες.

170 κρούσματα σε τρεις μέρες

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μετρούν πάνω από 170 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τις τελευταίες τρεις ημέρες, με ανησυχητική κινητικότητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα πέφτει διαρκώς η μέση ηλικία των νοσούντων (βρίσκεται πλέον στα 52 έτη). Τα δε θύματα ανέρχονται σε 204, καθώς κατέληξε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης 59χρονος ασθενής. Χθες καταγράφηκαν 65 νεα κρούσματα, εκ των οποίων τα 34 δεν συνδέονται με μετάδοση εντός Ελλάδας.

Συναγερμό έχουν σημάνει στις αρχές και τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού, σε περιοχές, τόσο του δήμου Καβάλας όσο και του δήμου Παγγαίου, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν ακόμα αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί κάποιο τοπικό lock down.

Αυστηρά μέτρα θα λάβουν οι αρχές προκειμένου να σταματήσουν τα πριβέ πάρτι στα νησιά με αφορμή τα πάρτι της Μυκόνου σε βίλες. Τα παράνομα πάρτι γίνονταν γνωστά μέσω «κραχτών» στο διαδίκτυο και σε beach bar. Εντοπίζουν τους υποψήφιους πελάτες και «σκανάρουν» τις τσέπες τους, προκειμένου να κυμανθεί το τιμολόγιο από 150 μέχρι 1500 ευρώ.

Πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης

Σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, έθεσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως είπε, «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους».

Ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε σε αύξηση των ελέγχων όπου υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα κέντρα διασκέδασης.

Υπογράμμισε δε ότι ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει αλλά όχι μηδενική. «Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δε θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε ο καθηγητής.

Τα εγχώρια κρούσματα, συνέχισε, δεν πρέπει να το βλέπουμε καθησυχαστικά ούτε προς την άλλη κατεύθυνση είναι ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα, τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις συμπτωματικών κρουσμάτων από τον Απρίλιο και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα.

Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων «ο αριθμός στις ΜΕΘ είναι εξαιρετικά χαμηλός, ο χαμηλότερο νομίζω που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά όχι σε εφησυχασμό”.

Σε νεαρότερες ηλικίες κινείται ο ιός

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητή επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι δεδομένη και «είμαστε σε μια περίοδο που χρειάζεται αυξημένη προσοχή».

Ο καθηγητής επιδημιολογίας αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, κυρίως από νεότερης ηλικίας ανθρώπους, οι οποίοι έχουν την τάση να αψηφούν τα μέτρα και να συνωστίζονται πιο εύκολα, κάτι που κάνει πιο δύσκολη την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων είναι επιβεβλημένες προκειμένου να αποφευχθεί μετάδοση του ιού.

«Παγκοσμίως υπάρχει μια τάση ο κορωνοϊός να μετακινείται σε νεαρότερες ηλικίες. Η λύση είναι αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να τηρούνται οι αποστάσεις και να χρησιμοποιείται η μάσκα», τόνισε.

Προειδοποίηση ΠΟΥ

«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε χθες ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο», παρατήρησε.