Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ειδικοί, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την Αττική να καταράφει ρεκόρ νέων περιστατικών μόλυνσης μέσα στον Ιούλη. Αυτό που ανησυχεί είναι η διασπορά των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και ιδίως των αποστάσεων.

Μιλώντας στο MEGA ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι η ροή των κρουσμάτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλή, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση γιατί υπάρχει διασπορά. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιουδήποτε τύπου έξαρση της νόσου», είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο στάδιο μετά την καραντίνα είναι και το πιο δύσκολο, είπε, καθώς επειδή πρόκειται για επιτηρουμένη κανονικότητα με συγκεκριμένα μέτρα, ο κόσμος επαναπαύεται και το προσλαμβάνει ως κανονικότητα προ κορωνοϊού. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική στη φάση αυτή, ώστε να καταλάβουν οι πολίτες τη σημασία της κατάστασης και να πειστούν στην τήρηση των μέτρων.

Ο Χαράλαμπος Γώγος εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο προς χρήση μέσα στο 2021, ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή.

«Στο δεύτερο στάδιο του εμβολίου που είμαστε τώρα, φαίνεται πως αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό. Η δυνατότητα του εμβολίου να δράσει σε πολλαπλές φάσεις, δίνει την εντύπωση πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και στις ευάλωτες ομάδες, τις οποίες είναι σημαντικό να ανοσοποιήσουμε», σχολίασε.

Τώρα, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν ώστε να προστατεύονται οι ίδιοι, αλλά και οι γύρω τους. Κύριο ρόλο θα παίξει η αυτοπροστασία, κατέληξε.

Σύψας: «Να τηρούνται οι αποστάσεις»

Μιλώντας επίσης στο MEGA, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Νικόλαος Σύψας ανέφερε ότι «στην Ελλάδα έχουμε καλύτερα νέα σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, έχει ελαττωθεί η εισαγωγή κρουσμάτων από τα βόρεια σύνορά μας, από τα Βαλκάνια, και στα αεροδρόμια η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Όμως, υπάρχει και το πρόβλημα της διασποράς σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε αρκετά κρούσματα και χτες και σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά της επιδημίας στις μεγάλες πόλεις. Αυτό είναι ένα σημείο που μας ανησυχεί και το παρακολουθούμε».

«Στα αυξημένα κρούσματα έχουν συνεισφέρει ο τουρισμός και τα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι ο συγχρωτισμός και τα φαινόμενα υπερμετάδοσης, μετά από συγκεντρώσεις σε μπαρ, σε πλατείες κλπ. Τα φαινόμενα αυτά τα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμά τους, που είναι αύξηση των κρουσμάτων. Καλούμε για άλλη μία φορά τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις», εξήγησε.