Κορωνοϊός: Δύο “ορφανά” μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα

by news

Σε 26 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, προκαλώντας πονοκέφαλο στις υγειονομικές αρχές. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως δύο κρούσματα από τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκαν, σε δύο διαφορετικές περιοχές, στην Αττική και την Κρήτη, και αφορούν σε μολύνσεις στην κοινότητα («ορφανά» κρούσματα) και όχι εισαγόμενα κρούσματα.

Τα δύο περιστατικά βρίσκονται σε ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ ανάλογη διαδικασία έχει ακολουθηθεί για το σύνολο των προαναφερθέντων περιστατικών.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους είχε γίνει γνωστό πως στη χώρα μας καταγράφηκαν 6 κρούσματα παραλλαγής του στελέχους του ιού, κοντά σε εκείνη τη χρονική περίοδο. Επρόκειτο για 5 Έλληνες πολίτες και έναν αλλοδαπό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όλοι τους ήταν επιβάτες πτήσης από τη Μεγάλη Βρετανία.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ταυτοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις μολύνσεις με τη μετάλλαξη που πρώτα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο – και η οποία θεωρειται ιδιαίτερα μεταδοτική – στην ΕλλάδαΜΜΕ μετέδωσαν πως πρόκειται για μια γυναίκα που αφίχθηκε στη χώρα μας από το Ντουμπάι, καθώς και τρία άτομα τα οποία – και πάλι – ήλθαν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως νέα στελέχη του κορωνοϊού προκάλεσαν την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων παγκοσμίως, που πλησιάζουν τώρα τα 95 εκατομμύρια, καθώς τα κράτη επιδίδονται σε μια μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια ενώ πολλά λαμβάνουν και αυστηρότερα μέτρα.

Δεδομένο θεωρείται, τέλος, πως κάθε εξέλιξη από το μέτωπο των μεταλλάξεων του ιού, και δη σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του στην Ελλάδα, θα απασχολήσει την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία, εκτός απρόοπτου, θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, και την Παρασκευή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα