H πορεία της επιδημίας στα αστικά κέντρα, αποτελεί σημείο προβληματισμού των επιστημόνων με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων.
Χθες σήμανε «συναγερμός» καθώς στην Αττική δηλώθηκαν δέκα νέα περιστατικά κορωνοϊού, με την πρωτεύουσα να αποτελεί μια πιθανή εστία σημαντικής αναζωπύρωσης.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου: Μεγάλο αριθμό τουριστών που την επισκέπτονται, έντονο συγχρωτισμό και συναθροίσεις σε μπαρ, πυκνοκατοικημένους δήμους όπου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με μια αραιοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας.
Τα αστικά κέντρα είναι αυτά που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι αναμενόμενο κατά τον κ. Σύψα. Πρόκειται, δηλαδή, για ανθρώπους που ούτε έχουν ταξιδέψει, ούτε έχουν έρθει σε επαφή με άλλο κρούσμα, ούτε γνωρίζουν πώς μολύνθηκαν.
Αυτό που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» είναι το γεγονός ότι η κινητικότητα αυτών των περιστατικών έχει αρχίσει να είναι έντονη. Αυτά είναι άλλωστε που καθορίζουν το δείκτη μετάδοσης, το γνωστό “R” το οποίο ακόμη είναι αρκετά χαμηλότερα του ενός (0,4), σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή 9η έκθεση του παρατηρητηρίου Covid-19.
Η Αττική σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων. Μέχρι και προχθές, 15 Ιουλίου, η Αττική είχε καταγράψει 1793 επιβεβαιωμένα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19.
Ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ταυτοποιημένων κρουσμάτων, όμως, είχε το Λεκανοπέδιο και κατά την πρώτη φάση, αυτή πριν και κατά τη διάρκεια του lockdown.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο τέλος της πρώτης φάσης της επιδημίας, στις 3 Μαΐου μία ημέρα δηλαδή πριν την απελευθέρωση των μετακινήσεων και του ανοίγματος μικρής μερίδας της αγοράς, η Αττική συγκέντρωνε 1496 περιστατικά κορωνοϊού.
Ορόσημο το τέλος του μήνα για νέα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται στην Αττική, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών.
«Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι τα υποψήφια μέτρα στο τραπέζι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων είναι πολλά και δεν αποκλείεται τίποτα τις επόμενες εβδομάδες.
Όσον αφορά στο γιατί οι λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι ειδικοί που παρακολουθούν την επιδημία εστιάζουν περισσότερο στα εγχώρια κρούσματα σε σχέση με τα εισαγόμενα, ο λόγος είναι ότι τα τελευταία είναι γνωστά, μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν.
Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει φόβος και για τα εισαγόμενα, οι εισροές των οποίων προφανώς πρέπει να κινούνται σε λελογισμένα επίπεδα, αλλιώς εάν ξεφύγουν, θα ακολουθήσουν μέτρα και στις πύλες εισόδου της Ελλάδας.
Πηγή:eleftherostypos.gr