Αυξημένη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς οι τοπικές εξάρσεις του κορωνοϊού σε Ξάνθη και Θεσπρωτία, αλλά και το πρόσφατο κρούσμα σε κρατούμενο των φυλακών Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Χαράλαμπο Γώγο, «όλα τα περιστατικά (Ξάνθης, Θεσπρωτίας, φυλακές) αυξάνουν την ανησυχία μας». Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπογράμμισε ότι τους επιστήμονες φοβίζουν ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κλειστές δομές, όπως οι φυλακές.
Ο καθηγητής ανέφερε πως μέσα σε μια εβδομάδα παγκοσμίως είχαμε 1 εκατομμύριο κρούσματα και πως χώρες που είχε ελεγχθεί η πανδημία έχουν προβλήματα, όπως η Γερμανία. Εξήγησε πως ο ιός παραμένει σε μεγάλη επικινδυνότητα παγκοσμίως και το να κοιτάμε μόνο τα σχετικά καλά επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας και να καθησυχαζόμαστε με βάση αυτό, δεν είναι σωστό γιατί είμαστε ένα κομμάτι ενός παγκόσμιου παζλ.
Παράλληλα, επισημαίνει πως πρέπει να παραμείνουν τα μέτρα και οι συμπεριφορές των πολιτών που βοήθησαν μέχρι τώρα στο έλεγχο της κατάστασης στην Ελλάδα και τονίζει πως το κύμα του ιού μπορεί να επιστρέψει στην Ευρώπη διότι κυκλοφορεί ακόμα και πως εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, από τα μέτρα χαλάρωσης και από όλα όσα τον χαρακτηρίζουν. Δεν εξαφανίζεται. Ανακυκλώνεται και υποτροπιάζει.
«Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν με τον τουρισμό»
Ο καθηγητής σημείωσε πως οι προειδοποιητικές βολές για την χώρα μας υπάρχουν και είναι ένα μικρό και δυνατό «άκουσμα». Μας προειδοποιεί ότι υπάρχει ο ιός και σε δομές και σε πόλεις και πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν με τον τουρισμό.
Ο ίδιος εκτιμά πως ο κόσμος έχει χαλαρώσει πολύ, ενώ συμπλήρωσε πως ο ηλικιωμένος και ο ευάλωτος πληθυσμός πλέον έχει αυτοπεριοριστεί και τηρεί τα μέτρα.
Σήμερα τεστ στις φυλακές
Στο μεταξύ από σήμερα το πρωί και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο 35χρονος κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού που βρέθηκε οριακά θετικός, έχει όντως κορωνοϊό, θα ξεκινήσουν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σαρωτικά τεστ στους κρατούμενους της πτέρυγας σε πρώτη φάση και αν χρειαστεί και εκτός αυτής.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο 35χρονος, Λιβυκής υπηκοότητας, ο οποίος κρατείται στην Β΄ πτέρυγα των φυλακών, μαζί άλλους πέντε κρατούμενους, παρουσίαζε από μέρες συμπτώματα ίωσης, χωρίς όμως να έχει έρθει σε επαφή με κάποιον εκτός φυλακών, ή να είχε γίνει κάποια μεταγωγή του, ώστε να μετακινηθεί εκτός του ελεγχόμενου περιβάλλοντος των φυλακών.
Επειδή παράλληλα είχε και πολύ πρησμένους λεμφαδένες, ο γιατρός των φυλακών έδωσε εντολή να μεταφερθεί το απόγευμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου του πήραν δείγμα και το έστειλαν σε εξωτερικό εργαστήριο προκειμένου να εξεταστεί για κορονοϊό.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το εργαστήριο έβγαλε ότι ο 35χρονος είναι «οριακά θετικός», γι’ αυτό διακομίστηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Σωτηρία, για νοσηλεία και παράλληλα να υποβληθεί σε δεύτερη εξέταση, που θα δείξει αν πράγματι νοσεί από COVID-19.
Ωστόσο αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και μπήκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα, γι’ αυτό μπήκε σε καραντίνα όλη η Β΄ πτέρυγα των φυλακών και ταυτόχρονα ξεκίνησε ιχνηλάτηση για να διαπιστωθεί με ποιους έχει έλθει σε επαφή ο 35χρονος.