Με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί, εν μέσω πανδημίας, στο λιανεμπόριο, σημειώνοντας ότι μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κρατούν όρθιες τις επιχειρήσεις και πως πρώτιστο αγαθό είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής ακόμα και αν χαθεί φέτος ο μισός χριστουγεννιάτικος τζίρος.
Αναλυτικά το άρθρθο του Βασίλη Κορκίδη:
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην χώρα μας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αναστολές φόρων, η μείωση των ενοικίων, το «πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων και πολλά ακόμη μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κρατούν ουσιαστικά όρθιες τις επιχειρήσεις, οι πωλήσεις των οποίων παρουσιάζουν πρωτοφανή καθίζηση εξαιτίας του lockdown. Ο Δεκέμβριος είναι κατεξοχήν ο μήνας, όπου πολλές εμπορικές και εποχικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους.
Εκτιμάται ότι ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Δεκέμβριο ξεπερνάει τα 3,5 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα τα καταστήματα δεν ανοίξουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, τότε κινδυνεύουν να απολέσουν τον μισό τζίρο τους, δηλαδή μεταξύ 1,8 και 2 δισ. ευρώ. Με τα περισσότερα καταστήματα κλειστά και τα υπόλοιπα να υπολειτουργούν, οι επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις μπροστά από ένα αδιέξοδο. Οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις στρέφονται στο «ηλεκτρονικό καλάθι» των νέων και παλαιών καταναλωτών του διαδικτύου, που περιέχει κυρίως είδη τεχνολογίας ήχου, εικόνας και τηλεφωνίας, παιχνίδια κονσόλας και επιτραπέζια, προϊόντα προσωπικής περιποίησης, συσκευές μαγειρέματος, όργανα γυμναστικής, αθλητικά είδη, βιβλία, διάφορα gadgets και άλλα δώρα.
Το άνοιγμα των καταστημάτων θα εξαρτηθεί βεβαίως από την πορεία της πανδημίας, η εξέλιξη της οποίας δεν συνηγορεί σε επαναλειτουργία της αγοράς πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Ας ελπίσουμε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα μειωθούν αισθητά το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε αφενός να επανέλθει η ηρεμία σε όλους μας και από την άλλη να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά, έστω τις τελευταίες 15 ημέρες του έτους. Προφανώς και οι αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι ανεξάντλητες. Προφανώς και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ανοιχτές για να μπορούν να πληρώνουν εργαζόμενούς, προμηθευτές αλλά και το κράτος. Εδώ όμως μιλάμε για το πρώτιστο αγαθό που είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και οφείλουμε να προσέχουμε για να έχουμε την υγεία μας, ακόμα και αν χαθεί φέτος ο μισός χριστουγεννιάτικος τζίρος.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε θα πρέπει ο καθένας μας να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις να παραμείνουμε ασφαλείς, ώστε να παλέψουμε στο άμεσο μέλλον για τη ζωή των επιχειρήσεων μας και τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Θα έρθει η στιγμή, όταν τελειώσει η πανδημία, που όλοι θα κάνουμε την αυτοκριτική μας, αλλά και την κριτική μας στα μέτρα που πάρθηκαν τόσο για τη στήριξη των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων. Τώρα όμως είναι η ώρα, που πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να περιορίσουμε τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η κυβέρνηση με τους φορείς να καταστρώσουν σχέδια για την επόμενη ημέρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Εξάλλου η Ελλάδα διαχρονικά δεν έπασχε από ιδέες, αλλά από συνεννόηση. Στα δύσκολα όμως έχουμε αποδείξει ως λαός ότι μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνεννοηθούμε και να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.