Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Η απουσία του Παύλου Πολάκη από την ομάδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές διαφημίστηκε μέσω διαρροών από την Κουμουνδούρου ως τεκμήριο… σοσιαλδημοκρατικής στροφής του Αλέξη Τσίπρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έμειναν ευχαριστημένοι από την εντύπωση που δημιουργήθηκε από τη διαρροή και θεωρούν ότι δεν δόθηκε όση σημασία έπρεπε.

Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, έχει σημειώσει τη σχετική διαρροή και δεν την ξεχνάει εύκολα. Δεν τη χρεώνει πάντως στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, τίποτα δεν χρεώνει στον Τσίπρα λόγω της οικογενειακής σχέσης που έχουν, αλλά στο επιτελείο του.

Τον τελευταίο καιρό όλο και αλλάζει η στενή σύνθεση των ανθρώπων με τους οποίους λαμβάνει αποφάσεις ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Μιχάλης Καλογήρου και εσχάτως ο Χρήστος Σπίρτζης. Τα ιστορικά στελέχη πλέον δεν έχουν την παραμικρή παρέμβαση. Οι κουβέντες πάνε κι έρχονται μεταξύ των παλιών και κάπου κάπου κάποιος αναλαμβάνει και τις δημοσιοποιεί.

Τον τελευταίο καιρό ιστορικά στελέχη δεν πάνε ούτε στην Κουμουνδούρου: Δραγασάκης, Βούτσης, Δρίτσας, Βίτσας κ.ά. αποφεύγουν ακόμα και τα πεζοδρόμια γύρω από τη γνωστή πλατεία των γραφείων του κόμματος. Τι κρύβεται τώρα πίσω από τα παραπάνω. Η αφορμή που βρήκε ο Τσίπρας και «καθάρισε στεγνά» στο συνέδριο τα παλαιά στελέχη του κόμματος.

Από τους τομείς που έχει μοιράσει ο Τσίπρας, οι περισσότεροι χωλαίνουν ενώ κανείς δεν θέλει να ακούσει για αλλαγές λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Παράπονα υπάρχουν για τη Μάγκυ Δούση στην Ψηφιακή Πολιτική, την Εφη Καλαμάρα στην Παιδεία, τη Ζωή Καρκούλια στη Ναυτιλία, παραδοσιακά για τον Ανδρέα Ξανθό στην Υγεία (εδώ του σκάβει διαχρονικά λάκκο ο Πολάκης), για την Κατερίνα Νοτοπούλου στον Τουρισμό, για τον Πάνο Ρήγα στην Αμυνα, για τη Θεανώ Φωτίου στην Πρόνοια, τον Νίκο Σκορίνη στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Ευχαριστημένοι είναι οι περί τον πρόεδρο με τον Παύλο Πολάκη στην Τεκμηρίωση, τον Κώστα Ζαχαριάδη στο Εσωτερικών, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Συνδικαλιστικό, τον Χρήστο Σπίρτζη στον τομέα της Δημόσιας Τάξης, την Εφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση στην Οικονομία, τη Σία Αναγνωστοπούλου στον Πολιτισμό. Για τον Τσακαλώτο ουδείς λέει κουβέντα, άλλωστε είναι μια σχέση ανοχής μέχρι την επόμενη καταιγίδα.

Εσχάτως υπάρχουν και παράπονα σε βουλευτές όπως ο Γιάννης Μπαλάφας διότι πολλοί θα ήθελαν να έχει αποσυρθεί λόγω… ηλικίας και να πάρει τη θέση του ο Γιάννης Ματζουράνης. Τώρα σε αυτήν την κατηγορία της ηλικίας στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν διαφορετικές αναγνώσεις, αφού λένε ότι υπάρχει και οι αιώνια… νεαροί, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Πόρτα» στα… παράθυρα από τη Γεροβασίλη

Για τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο οι του κλίματος Τζανακόπουλου λένε ότι τα έχει πάει εξαιρετικά, ενώ οι υπόλοιποι των προεδρικών κρατιούνται στην κρίση τους λόγω των εσωτερικών διενέξεων. Το πρόγραμμα ετοιμάζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά πρέπει να βρεθεί και ένας ρόλος για τον πρώην υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έχει μείνει χωρίς αντικείμενο.

Παράλληλα, μια διένεξη με τους βουλευτές του κόμματος είναι σε εξέλιξη, αφού η οδηγία και από το γραφείο της Ολγας Γεροβασίλη αλλά και από το τμήμα της Επικοινωνίας υπαγορεύει στους βουλευτές να μην κάνουν στα κανάλια πάνω από δύο εμφανίσεις την εβδομάδα. Η οδηγία έχει γραφτεί στα παλαιότερα των υποδημάτων τους αφού η προεκλογική περίοδος είναι σκληρή και όλοι θέλουν την προβολή.

Στόχος της οδηγίας είναι να προβάλλονται όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές και να μη μονοπωλούν τα κανάλια ελάχιστα πρόσωπα. Το θέμα λέει θα το αντιμετωπίσει ο πρόεδρος, χωρίς όμως να είναι κανείς βέβαιος ότι θα βρεθεί και η χρυσή τομή. Κατά τα άλλα, στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι είναι μια ωραία ατμόσφαιρα.