Οι θετικές εξελίξεις από το κρίσιμο μέτωπο των εμβολίων δημιουργούν ένα κλίμα προσδοκίας και ελπίδας ότι το 2021 θα αποτελέσει έτος – ορόσημο για το τέλος της πανδημίας. Υπό τις εξελίξεις αυτές, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναλύει στα Νέα και τη Μάρθα Καϊτανίδη βήμα βήμα το σχέδιο της ΕΕ, υπό την «ομπρέλα» της οποίας θα προμηθευτεί εμβόλια έναντι του πανδημικού ιού και η χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού».
Ο ίδιος, δε, δηλώνει αισιόδοξος ότι στις αρχές του έτους οι Ελληνες, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου, θα έχουν στη διάθεσή τους τις πρώτες δόσεις εμβολίων.
Ποιες είναι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων έναντι του πανδημικού ιού και πότε θα «κλειδώσει» η αντίστοιχη με πς εταιρείες Pfizer/ BioNTech;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μια κεντρική προσέγγιση για τη διασφάλιση των προμηθειών και την υποστήριξη της ανάπτυξης εμβολίων. Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες σχετικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με παραγωγούς εμβολίων οι οποίες καταλήγουν σε συμβόλαια προαγοράς εκ μέρους των κρατών – μελών. Χρηματοδοτεί δε μέρος των εξόδων των παραγωγών για την ανάπτυξή τους. Αυτή η χρηματοδότηση θεωρείται προκαταβολή των εμβολίων, που στην ουσία θα αγοράσουν τα κράτη – μέλη. Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει ήδη συνάψει τέσσερις συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και αυτή με τη Pfizer/BioNTech.
Πόσες δόσεις εμβολίου της Pfizer προβλέπει η συμφωνία με την ΕΕ; Από αυτά πόσα θα φτάσουν στη χώρα μας;
Η συμφωνία προβλέπει την αγορά 200 εκατ. δόσεων με την προαίρεση αγοράς επιπλέον 100 εκατ. Η κατανομή στα κράτη – μέλη, όπως και με κάθε άλλο εμβόλιο, γίνεται σύμφωνα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των κρατών στα εμβόλια.
Γενικότερα και συνολικά, βάσει των συμφωνιών που έχει συνάψει η ΕΕ, πόσες δόσεις εμβολίων έχει δεσμεύσει η Ελλάδα; Τι έχουμε δηλαδή να περιμένουμε από καθεμία από αυτές τις συμφωνίες;
Ο στόχος μας είναι να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού. Δεδομένου του ρίσκου που υφίσταται από την ενδεχόμενη αποτυχία στην ανάπτυξη τελικού προϊόντος, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και τις διαφορετικές τεχνολογίες ανάπτυξης η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων προκειμένου να διασφαλιστούν ικανές και επαρκείς ποσότητες για κάθε χώρα. Επομένως, από τις συμφωνίες προαγοράς προσβλέπουμε στην ελαχιστοποίηση του ρίσκου από τη μη παραγωγή ενός εμβολίου και την παραγωγή ποσοτήτων εμβολίων, σε συγκεκριμένο χρόνο και τιμή, υπό την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο θα λάβει άδεια κυκλοφορίας.
Υπάρχει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα, παρά το αβέβαιο μέλλον καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει έγκριση, πότε θα καταφτάσουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας;
Η διάθεση των εμβολίων στη χώρα μας θα γίνει κατ’ αρχάς σταδιακά και την ίδια στιγμή με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ και εφόσον προηγηθεί η έκδοση άδειας κυκλοφορίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε στη διάθεσή μας τις πρώτες δόσεις.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εμβολιασμών για τους Ελληνες. Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και πού θα λαμβάνουν χώρα οι εμβολιασμοί;
Το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού ήδη εκπονείται, κατόπιν των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και άλλων αρμόδιων φορέων. Περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα μας όσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την καταχώριση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο καθώς και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης.