«Θα ακουστούν ενδιαφέροντα πράγματα στη ΔΕΘ», προαναγγέλει ο ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, αφήνοντας υποσχέσεις για τις αναγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Φαντάζομαι ότι και το Σάββατο και την Κυριακή θα ακουστούν ενδιαφέροντα πράγματα. Το μικρό, το καθημερινό δεν μπορεί να ιδωθεί, να το πούμε έτσι, διαφορετικά από το μεγάλο, δηλαδή από το κυρίαρχο αφήγημα που αφορά το ποια θέλουμε να είναι η κατεύθυνση της χώρας το επόμενο διάστημα, να αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει, αυτά που πρέπει να επιταχυνθούν, αυτά που πρέπει να αλλάξουν και πώς προχωράμε» ανέφερε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο και των ανακοινώσεων που αναμένεται να κάνει.
Πάντοτε η ομιλία στη ΔΕΘ αποτελεί ένα ορόσημο κυβερνητικού απολογισμού και προγραμματισμού και επειδή είναι ένα οικονομικό γεγονός, είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστούν πτυχές της οικονομικής πολιτικής και επιλογές για το επόμενο διάστημα, σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κοντογεώργης. Ωστόσο, τόνισε, είθισται η ΔΕΘ να απασχολεί μία ευρεία γκάμα θεμάτων από το σύνολο του κυβερνητικού έργου και ενώ υπάρχει μια συνολική στρατηγική για την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.
Το πλαίσιο της ομιλίας
«Σε επίπεδο οικονομίας, έχει να κάνει και στη διατηρήσιμη ανάπτυξη, στη δημοσιονομική σταθερότητα, στη μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων, αλλά και βέβαια και στην αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν το κόστος διαβίωσης, παράγοντες που συντείνουν σε αυτό, όπως είναι η ακρίβεια, το στεγαστικό ζήτημα, αλλά και βέβαια άλλα θέματα που αφορούν τη στήριξη των ευάλωτων, αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επομένως, σε αυτό το συνολικό πλαίσιο θα ενταχθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού. (…) Εμείς έχουμε πει ότι επιδιώκουμε να αλλάξουμε πράγματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν. Υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες και πολλές φορές η προσπάθειά μας συγκρούεται και με την ίδια πραγματικότητα γιατί έρχεται η ίδια η αδυναμία που υπάρχει από το παρελθόν να συγκρουστεί με αυτή την αλλαγή, την οποία επιδιώκουμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα, πέραν της μεγάλης μεταρρύθμισης και αλλαγής σε πολλούς τομείς που ίσως παίρνει κάποιο χρόνο για να δούμε αποτέλεσμα, μας ενδιαφέρουν και ζητήματα άμεσα, αυτά της καθημερινότητας που απασχολούν πολλούς και είναι και πιο ορατό στον πολίτη αυτό το οποίο μπορεί να συμβαίνει. Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε και γι’ αυτό υπάρχει και αυτή η εντατικοποίηση της δουλειάς, προκειμένου τα παραγόμενα αποτελέσματα στο πεδίο να είναι ορατά στον κάθε πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογεώργης.
Στην κριτική που ακούγεται, ότι είναι αυτονόητο πως την όποια κυβέρνηση την απασχολούν τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και πως στη δεύτερη διακυβέρνηση Μητσοτάκη λείπει το κεντρικό αφήγημα της τετραετούς θητείας, ο κ. Κοντογεώργης, απάντησε τα εξής. «Δεν συμμερίζομαι ακριβώς αυτή την άποψη. Όλα τα πράγματα έχουν μια συνέχεια και από το 2019, όπου υπήρχε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία προκειμένου να επέλθει μια κανονικότητα και πάλι στη χώρα μας. Νομίζω ότι αυτό το έχουμε καταφέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας από το 19 και μετά είναι και η πρώτη στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, είναι και η πρώτη στη μείωση του δημόσιου χρέους, η πρώτη στην ανάπτυξη και σε πολλούς άλλους δείκτες εξαγωγές, επενδύσεις. Όμως αυτό επειδή ακριβώς δεν εισπράττεται πλήρως στην καθημερινότητα του πολίτη, προφανώς και είναι θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, εισαγόμενα μεν κατά κύριο λόγο, αλλά όχι μόνο. Επομένως εκεί εντοπίζεται και η προσπάθειά μας τη δεύτερη τετραετία και αυτό ήταν το πρόγραμμά μας, το οποίο βέβαια θα αξιολογηθεί η υλοποίησή του από τους πολίτες το 2027, πώς τα πήγαμε και ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα. Έχει και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει από το νέο κύκλο της διακυβέρνησης που αφορούν και το χώρο της παιδείας και της υγείας, τους χώρους που πονάμε περισσότερο και βέβαια και στα ζητήματα της καθημερινότητας, αυτά θα αξιολογηθούν από τους πολίτες, αυτά θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα με σχεδιασμό, χωρίς λαϊκισμούς, εξηγώντας ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε και εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η δουλειά θα αποδώσει και προφανώς θα αξιολογηθεί το 2027 και πάλι στους πολίτες».
Οι δημοσκοπήσεις πάντοτε αποτελούν χρήσιμο εργαλείο
Σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Κοντογεώργης σχολίασε «οι δημοσκοπήσεις πάντοτε αποτελούν χρήσιμο εργαλείο. Εμείς ποτέ δεν τις απαξιώσαμε, ούτε τις ακυρώσαμε, ούτε είπαμε ότι είναι ψεύτικες, θυμάστε όλα αυτά τα οποία ακούγαμε κατά καιρούς. Από την άλλη σας λέω και προσωπικά αλλά και ευρύτερα νομίζω είμαστε φανατικοί οπαδοί της ιδέας και της λογικής και της προσέγγισης ότι με τη δουλειά, πραγματικά με τη δουλειά και αυτή είναι η καθημερινή μας μέριμνα στο τέλος της τετραετίας, εκεί που θα πραγματοποιηθεί η τελική δημοσκόπηση και η μία και η επίσημη που θα είναι οι εκλογές, εκεί θα αξιολογηθούν όλα».
Ερωτηθείς τέλος για τις εσωκομματικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ανέφερε «δεν μπορούμε τώρα να υπεισέλθουμε στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Ειδικά τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι δεν μπορείς να παρακολουθήσεις και εύκολα κάθε μέρα τι γίνεται προκειμένου να το σχολιάσουμε. Δηλώσεις, ονοματοδοσίες το ένα το άλλο. Τα κόμματα περνάνε από τις φάσεις τους, όπως και το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή τη στιγμή μια εσωκομματική διαδικασία που ήταν αποτέλεσμα και των ευρωεκλογών. Αυτό νομίζω, το οποίο έχει μια αξία και για τους πολίτες αλλά και για εμάς ως κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το έχει δείξει πάρα πολλές φορές, είναι ότι όντως επιθυμούμε και νομίζω ότι είναι προς όφελος της δημοκρατικής μας λειτουργίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες να υπάρχουν σταθερές στο κομματικό σύστημα, προκειμένου να υπάρχουν και απόψεις οι οποίες καταγράφονται και μπορούν να βοηθούν και την κυβέρνηση αλλά και τους πολίτες, είτε προς βελτίωση κάποιων πραγμάτων, αλλά να αξιολογούν και στο τέλος να έχουν οι πολίτες τις επιλογές τους για την διακυβέρνηση της χώρας. Λοιπόν, νομίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο, δεν έχει προσφέρει πολλά».