Ρωτήσαμε πολλά τον Θανάση Κοντογεώργη και όπως πάντα απάντησε με παρρησία και αφοπλιστική ειλικρίνεια επί όλων όσα απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα. «Η μείωση του κόστους διαβίωσης και η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση», λέει ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και αναλύει μέτρα, δράσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Αν κάτι χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τελευταίο χρόνο θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει τη φράση «ήρεμα νερά»… Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση εγκαινίασε μία νέα εποχή σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο γειτόνων; Τι θα γίνει με τα ζητήματα που μας χωρίζουν και υπάρχει διαφορετική προσέγγιση;
Είναι σαφές ότι η ηρεμία στην περιοχή και η συνεργασία των δύο χωρών λειτουργεί μόνο προς αμοιβαίο όφελος, γεγονός που διαπιστώθηκε και επανεπιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον. Σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στη γειτονιά μας, είναι βασικό να υπάρχει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεργασία στον νοτιοανατολικό πυλώνα του ΝΑΤΟ.
Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι γνωστές. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι περάσαμε δύσκολες περιόδους τα τελευταία τρία χρόνια και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος έκτοτε στις μεταξύ μας σχέσεις, ενώ παράλληλα η χώρα μας έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα με ένα ευρύ και σύγχρονο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Η συνεργασία σε τομείς, όπως η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, η διευκόλυνση του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η διακοπή παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου υπογραμμίζουν τη σημασία της κοινής προσπάθειας. Εξίσου σημαντική θα είναι και η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, που αποτελεί κοινή μας επιδίωξη. Στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, που αποτελεί συστατικό στοιχείο για τη σταθερότητα στην περιοχή, θέτουμε στο επίκεντρο της ατζέντας μας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού, καθώς αποτελεί πάγια θέση μας η επιδίωξη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένο ένα νησί, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 50 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή σε αυτό.
Σας προβληματίζει η νέα ηγεσία των Σκοπίων που επιμένει στην παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστω και στο εσωτερικό της;
Η χώρα μας πάντοτε ενθάρρυνε και ήταν επισπεύδουσα στην ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών, ιδίως των Δυτικών Βαλκανίων. Η περιοχή μας, ιστορικά, γεννά εντάσεις και ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο ασφαλέστερος προκειμένου να εξασφαλίσουμε σταθερότητα, ειρήνη, ανάπτυξη και ένα βιώσιμο κοινό μέλλον για τους λαούς της περιοχής. Η σταθερή και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνιών από όλα τα μέρη. Υπό αυτό το πρίσμα, η μη τήρηση ή ακόμα και η επιλεκτική εφαρμογή από την πλευρά της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, που επέτρεψε και την ένταξη της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή και δυσχεραίνει τον ευρωπαϊκό της δρόμο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους εταίρους μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη στάση της νέας ηγεσίας και οι ελληνικές θέσεις έχουν βρει απόλυτη κατανόηση.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τα «εργαλεία» που έχει ρίξει στη μάχη για τη μείωση του κόστους ζωής των πολιτών, το πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένει δισεπίλυτο. Τι έχει πάει λάθος; Παραδεχθήκατε ότι η ακρίβεια κόστισε στη Νέα Δημοκρατία και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η μείωση του κόστους διαβίωσης και η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της κανονικότητας και της σταθερότητας και να αντιμετωπίσει τις πολλές κρίσεις που παρουσιάστηκαν. Στη νέα κυβερνητική περίοδο που ξεκίνησε πριν έναν χρόνο, προτεραιότητα είναι η σύγκλιση της Ελλάδας, με τον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών και τα αποτελέσματα αυτή της σύγκλισης, αυτής της αλλαγής, να είναι ορατά στον πολίτη και να βελτιώνουν την καθημερινότητά του. Εφαρμόζουμε συνολική στρατηγική για τη μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων και τη σταδιακή μείωση των ανισοτήτων και προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος και μερίσματος της οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου αυτή να διαχέεται ομοιογενώς και αναλογικά. Η μείωση του κόστους διαβίωσης και των παραγόντων που το επηρεάζουν αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Εχουμε ήδη κάποια ενθαρρυντικά σημάδια στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των τιμών σε συνέχεια των παρεμβάσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος. Το πρόβλημα, όμως, εμμένει και γι’ αυτό συνεχίζουμε με εντατικότερους ελέγχους και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά με έμφαση –ταυτόχρονα– στη συνεργασία κράτους, επιχειρηματικότητας και καταναλωτών. Οπως φάνηκε και από την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, η χώρα μας έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της με άρση των σχετικών εμποδίων και στρεβλώσεων στην επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία των αγορών. Η Ελλάδα εισήγαγε και εφάρμοσε μέτρα τα οποία ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, στήριξαν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των παραγωγικών δυνάμεων και διευκόλυναν τη δικαιότερη και διαφανέστερη λειτουργία της αγοράς. Τα οφέλη από την καλύτερη λειτουργία των αγορών πρέπει να επιστρέφουν στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση εγγυάται τη στήριξη όλων, και ειδικά όσων έχουν περισσότερο ανάγκη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για αλαζονεία. Με αφορμή και το πρόσφατο επεισόδιο με τον Λευτέρη Αυγενάκη, μήπως έχει δίκιο;
Οσοι ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα έχουν μια μεγαλύτερη υποχρέωση να αναβιβάζουν το επίπεδο ηθικής συνείδησης της κοινωνίας. Η συμμετοχή στην πολιτική και η συνακόλουθη δημόσια έκθεση που αυτή συνεπάγεται υπαγορεύουν το δημόσιο ύφος και ήθος άσκησης εξουσίας. Αυτό διασφαλίζει το πλαίσιο εμπιστοσύνης που οικοδομείται με τους πολίτες, γιατί τελικά όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός έχει λάβει ακαριαία αποφάσεις όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα, σε αντίθεση βέβαια με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας έχει συνηθίσει σε υποκριτικές συμπεριφορές καταγγελίας όλων των άλλων, αλλά προστασίας των δικών της στελεχών. Το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν χρειάζεται ηθικολογίες, αλλά ηθική στάση και παράδειγμα.
Πόσο εκτιμάτε ότι επηρεάζει την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα η πιθανή αστάθεια στη Γαλλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές;
Η Γαλλία αποτελεί σημαντικό μέρος της «ατμομηχανής» της Ευρώπης και γι’ αυτό ευελπιστούμε να υπάρξει γρήγορα σταθερότητα. Η ΕΕ έχει θέσει για το επόμενο διάστημα σημαντικές προτεραιότητες που συμπίπτουν με τις εθνικές μας επιδιώξεις. Αμυντική αυτονομία, ενεργειακή ασφάλεια, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μετανάστευση, δημογραφικό και βέβαια προσαρμογή στην κλιματική κρίση, ανθεκτικές υποδομές και δυναμικός πρωτογενής τομέας. Η αποτελεσματική προώθηση των απαραίτητων πολιτικών προϋποθέτει σταθερότητα στο πολιτικό κέντρο της Ευρώπης. Σε αυτό το περιβάλλον αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη βιώσιμης κυβερνησιμότητας και πολιτικής σταθερότητας και οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν μία υπενθύμιση της σημασίας των σταθερών κυβερνήσεων, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Την πολιτική σταθερότητα που επέλεξαν οι πολίτες ένα χρόνο πριν, την εμπεδώνουμε και την αξιοποιούμε προκειμένου να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα στην υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος.
Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης; Σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Πώς βλέπει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς; Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ένα ενιαίο μέτωπο;
Ο δημόσιος σχολιασμός των εσωκομματικών ζητημάτων, ειδικά εν όψει δημοκρατικών διαδικασιών εκλογής, είναι άκομψος και πρέπει να αποφεύγεται. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε με ενδιαφέρον να αναλάβει η αντιπολίτευση –μείζονα και ελάσσονα– τον θεσμικό ρόλο της και να δούμε τεκμηριωμένες προτάσεις. Δική μας προτεραιότητα είναι η καθημερινότητα με εφαρμόσιμες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα και προσδοκούμε σε μια γόνιμη αντιπολίτευση που θα συνεισφέρει στον παραγωγικό δημόσιο διάλογο, γιατί αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την καλύτερη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Πότε αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας εφόσον λήγει η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου;
Η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εντελώς άκαιρη και άστοχη. Ο σεβασμός του κορυφαίου πολιτειακού θεσμού απαιτεί τη μετάθεση αυτής της συζήτησης στον κατάλληλο χρόνο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια απόλυτο σεβασμό στη θεσμική λειτουργία των πραγμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη θεσμική εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας. Πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.