«Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ένα ανοιχτό εθνικό ζήτημα, το ελληνικό κράτος οφείλει να διεκδικήσει τα 341 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία, κάτι που δεν έχει κάνει κάποια κυβέρνηση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από το κράτος να πράξει τα δέοντα.
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ανεκδιήγητη αντιπολίτευση που μετατοπίζεται από τον κορωνοϊό ως τους μπαχαλάκηδες λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τυχοδιωκτική αντιπολίτευση με στόχο μικροκομματικά οφέλη, επενδύει στην καταστροφή αδιαφορώντας για την κοινωνία.
Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει βία σε συνταξιούχους, σε πρόσφυγες στη Μόρια και σε ανθρώπους που διαδήλωναν για τους πλειστηριασμούς.
Τόνισε πως θα πρέπει να είναι ιδιώνυμο αδίκημα η βία από την αστυνομία αλλά και κατά των αστυνομικών, έκανε λόγο για ένα σαθρό σύστημα και ζήτησε εκ βάθρων αλλαγές.
Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα είπε πως κάποιοι κάνουν κινήσεις για πολιτικά οφέλη. Σημείωσε πως εάν υπάρξει νεκρός απεργός πείνας θα είναι ένα στίγμα που δεν ξεπερνιέται για την ελληνική πολιτεία.
Είπε τέλος, πως η κεφαλαιοποίηση του θέματος από την αξιωματική αντιπολίτευση βλάπτει την διεκδίκηση. Ανέφερε πως την ευθύνη για το θα γίνει με τον Κουφοντίνα την έχει η κυβέρνηση.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε: «Είναι ένα ανοιχτό εθνικό ζήτημα. Πριν από έξι χρόνια εγώ με πρότασή μου εισήγαγα στη Βουλή τη συγκρότηση και αναβάθμιση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σύμφωνα με τα πορίσματα του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους στη χώρα μας οφείλονται για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και του Α’ Παγκοσμίου πολέμου περίπου 341 δις € από τη Γερμανία και δυστυχώς μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτά τα χρήματα δεν τα έχουν διεκδικήσει.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οφείλει το ελληνικό κράτος να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά και ότι δεν έχει δικαίωμα να τα χαρίζει. Υπάρχει μια απόφαση από το 2000, αμετάκλητη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αποζημιώνει τα θύματα του Διστόμου και αυτή η απόφαση χρειάζεται την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής Δικονομίας γιατί αντίδικος στην υπόθεση αυτή είναι το γερμανικό κράτος και κάθε φορά που αντίδικος είναι ξένο κράτος απαιτείται η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Από το 2000 έχουν περάσει 15 υπουργοί Δικαιοσύνης και κανένας τους δεν έβαλε αυτή την υπογραφή. Είναι πραγματικά ντροπιαστικό αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η υπογραφή αφορά το ολοκαύτωμα του Διστόμου, ένα από τα πολλά ολοκαυτώματα που έγιναν στη χώρα μας. Είναι όνειδος, είναι πληγή στη σύγχρονη ιστορία και θα πρέπει ο ελληνικός λαός να απαιτήσει επιτέλους το ελληνικό κράτος να πράξει τα δέοντα. Δεν υπάρχει κράτος που θα άφηνε μια τέτοια διεκδίκηση και μια τέτοια οφειλή χωρίς να την απαιτήσει», διευκρίνισε η ίδια.
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην επιστροφή στην περίοδο 2011-2015, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Πράγματι υπάρχει μια πολύ ζοφερή συνθήκη και σαφώς υπάρχει μια πάρα πολύ ανησυχητική κατάσταση και στα δημόσια πράγματα και στην ελληνική κοινωνία και αισθάνομαι πραγματικά ότι οι πολίτες για μια φορά ακόμα είναι εγκαταλελειμμένοι και χωρίς τη δέουσα μέριμνα και προστασία συνολικά του πολιτικού συστήματος».
«Είναι θλιβερό ότι στη χώρα δεν έχουμε αντιπολίτευση, ενώ υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να υπάρξει και κριτική της κυβέρνησης και αντιπαράθεση επί της ουσίας και διεκδίκηση, παρακολουθούμε αυτή την ανεκδιήγητη αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα που μετατοπίζεται από την κορωνο-αντιπολίτευση στην μπαχαλο-αντιπολίτευση και που τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακραία τυχοδιωκτική αντιπολίτευση, κατώτερη των περιστάσεων που επιχαίρει κάθε φορά για τη διάλυση, για την καταστροφή και τελικά τζογάρει για πολιτικά οφέλη αδιαφορώντας για την κοινωνία», τόνισε.
«Ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους γιατί όταν μιλάει για την αστυνομική βία, ας πούμε, που αποτελεί διαχρονική πληγή στην ελληνική πραγματικότητα για την οποία φέρουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις και η κυβέρνηση του, θέλει να ξεχάσουμε την ακραία βία που υποστήκαμε όλοι στην περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα, τη βία προς τους συνταξιούχους, προς τους πρόσφυγες στη Μόρια, τη βία προς τους ανθρώπους που αγωνίζονταν για την αποτροπή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τη δολοφονική βία σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου. Θα τα ξεχάσουμε όλα αυτά και θα πειστούμε ξαφνικά ότι ο κ. Τσίπρας κόπτεται για την ασφάλεια των πολιτών;», επισήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Οι πολίτες θα πρέπει να διεκδικήσουν μια θεσμική απάντηση στο ζήτημα αυτό και όχι βέβαια την υποκριτική αντιμετώπιση που παρατηρούμε κάθε φορά τα περιστατικά αυτά να βαφτίζονται μεμονωμένα, οι περιπτώσεις να βαφτίζονται εξαιρετικές και αδόκητες και τελικά να μην υπάρχει θεσμική και νομοθετική αντιμετώπιση», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι υπάρχει κάποιος πολιτικός σχεδιασμός από τον κ. Τσίπρα, ανέφερε: «Ο πνιγμένος τραβιέται από τα μαλλιά του για να σωθεί. Πιστεύω ότι δεν είναι οι πολίτες ούτε αφελείς ούτε λωτοφάγοι, δεν ξεχνάνε ούτε έχασαν το κριτήριο και την αντίληψή τους, νομίζω ότι είναι μια απελπισμένη προσπάθεια αντλήσεις πολιτικών οφειλών με αδιαφορία για την κοινωνία, και από την άλλη πλευρά πιστεύω και αυτό είναι η δική μας πρόταση ότι τα θέματα αυτά θέλουν θεσμική παρέμβαση και θεσμική αντιμετώπιση, προαπαιτούν θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία δεν μπορεί να έχει μετατραπεί σε ομάδα κρούσης και αντιπαράθεσης με τους πολίτες. Οφείλει να επανέλθει στο ρόλο της προστασίας του πολίτη. Θα πρέπει να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα η άσκηση βίας και η πρόκληση σωματικής βλάβης ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης σε αγαθά. Η εκ μέρους αστυνομικού άσκηση βίας θα έπρεπε να είναι ιδιώνυμο αδίκημα και τότε θεωρώ ότι θα είχε λειτουργήσει ιδιαιτέρως αποτρεπτικά. …Είναι ιδιώνυμο αδίκημα η βία κατά αστυνομικού άρα δεν είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να το προτείνω».
«Είναι πάρα πολύ σαθρό το σύστημα, και αν δεν υπάρχει εκ βάθρων αναμόρφωσή του και δυστυχώς πιστεύω ότι και άλλες τέτοιες περιπτώσεις θα βιώσουμε, και θύματα άλλα θα θρηνήσουμε και δυστυχώς θα διαιωνίζεται μια κατάσταση η οποία μόνο επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες», σημείωσε.
Για την υπόθεση Κουφοντίνα, δήλωσε: «Είναι άλλο ένα πεδίο στο οποίο δυστυχώς ποντάρουν για πολιτικά οφέλη δυνάμεις εκατέρωθεν χωρίς να υπολογίζουν το βαθύ τραύμα που προκαλείται στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου. Εγώ καταρχάς διακρίνω τους ανθρώπους που διαδηλώνουν από την πολιτική εκμετάλλευση μολονότι είναι ξεκάθαρη η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης και είναι ξεκάθαρη και η απόπειρα πολιτικού τζόγου, και κυβερνητικου και αντιπολιτευτικού».
«Κατά την άποψή μου εδώ δεν μιλάμε για ένα θέμα το οποίο έχει ούτε πρέπει να παίρνει κομματική και πολιτική διάσταση εδώ κρίνεται η πολιτεία εάν υπάρξει νεκρός απεργός πείνας, αυτό είναι ένα στίγμα το οποίο δεν ξεπλένεται για την ελληνική πολιτεία και αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά τους ανθρώπους, και είμαι μεταξύ αυτών που ανησυχούν, διαμαρτύρονται και ζητούν να μην φτάσει η χώρα μας σε ένα τέτοιο σημείο. Από την άλλη πλευρά η επιχείρηση που γίνεται αυτό το θέμα να κεφαλαιοποιηθεί ως αντιπολιτευτική νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή άλλων κομμάτων που πηγαίνουν ως τσόντες σε αυτή τη διαδικασία κατά γνώμη μου βλάπτει τη διεκδίκηση γιατί αποπροσανατολίζει σε σχέση με αυτό που είναι το ζητούμενο και είναι η πολιτεία να λειτουργήσει ως κράτος δικαίου και όχι ως ενός τύπου μεσαιωνικό μόρφωμα», πρόσθεσε.
«Για εμένα δεν υπάρχει κανενός είδους ευγενές κίνητρο στις πράξεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί ο κ. Κουφοντίνας και συνολικά κανενός είδους ευγενές κίνητρο στις πράξεις της 17Ν ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές. Από την άλλη πλευρά όμως εδώ δεν καλούμαστε να απαξιώσουμε ηθικά ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινές. Εδώ καλούμαστε να τοποθετηθούμε δικαιοπολιτικά ως προς το εάν το κράτος στο οποίο ζούμε για οποιονδήποτε άνθρωπο δεσμεύεται από αρχές και κανόνες ή αν εκεί όπου έχει ή αισθάνεται ότι έχει απεριόριστη εξουσία μπορεί να είναι ασύδοτο και να παραβιάζει τους κανόνες», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Εκείνος που έχει την ευθύνη αυτή τη στιγμή για το τι θα γίνει είναι η κυβέρνηση και ας αναλάβει την ευθύνη της αυτή γιατί μιλάμε για ένα ζήτημα το οποίο έχει διογκωθεί εντελώς αναντίστοιχα με τη διάστασή του. Δεν μια απεργία πείνας στην οποία ζητάει ο απεργός να απελευθερωθεί, ζητάει κάτι το οποίο κατά το νόμο το δικαιούται και είναι ήσσονος σημασίας», κατέληξε.