«Στόχος μας είναι ένα κράτος προσβάσιμο, ψηφιακό, χρηστικό για τον πολίτη» λέει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ξεδιπλώνει τις σκέψεις και το όραμά του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου έχει γίνει τεράστιο έργο, αλλά πρέπει να συνεχιστεί για να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα με το μέλλον. 

Πόσο κοντά είμαστε τελικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους; 

Η προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι διαρκής. Χάρη στην πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη μπήκαν τα θεμέλια για να μπορούμε σήμερα μαζί με τον Δημήτρη Παπαστεργίου να συνεχίσουμε το πολύ σημαντικό αυτό έργο. Αυτήν τη στιγμή διαθέτουμε περισσότερες από 1.834 υπηρεσίες ψηφιακά στο gov.gr. Υπάρχουν ακόμη μπροστά μας πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ένα αμιγώς ψηφιακό Δημόσιο. 

Θεωρώ ότι χρόνο με τον χρόνο καταγράφουμε σημαντική πρόοδο, όπως επιβεβαιώνει και η ετήσια έκθεση Digital Decade της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα για το έτος 2024 βρίσκεται άνω του ευρωπαϊκού μ.ό. σε πολλούς και βασικούς δείκτες, ενώ και σε τομείς που έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε σημειώσαμε σημαντική πρόοδο, με έναν από τους μεγαλύτερους –σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον μεγαλύτερο– ρυθμό αύξησης. Στόχος μας είναι ένα κράτος προσβάσιμο, ψηφιακό, χρηστικό για τον πολίτη. 

Ποιες καινοτόμες εφαρμογές να αναμένουμε άμεσα οι πολίτες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης; 

Πολύ σύντομα για πρώτη φορά θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να έχουν τα ακίνητά τους στο Gov.gr Wallet. Αρα, όλη η πληροφορία ενός ακινήτου, η οποία πρέπει να διαμοιραστεί με έναν συμβολαιογράφο, με έναν μηχανικό, με έναν επαγγελματία, θα βρίσκεται στη mobile εφαρμογή του wallet, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη τη στιγμή της συναλλαγής. Επίσης, το Κτηματολόγιο θα είναι ο πρώτος φορέας του ελληνικού κράτους που θα εκδίδει διοικητικές αποφάσεις με την υποβοήθηση της τεχνητής νοημοσύνης. 

Σε συνεργασία με την Open AI, ο αλγόριθμος διαβάζει το ψηφιακό συμβόλαιο σε φυσική γλώσσα, εντοπίζει τα απαιτούμενα στοιχεία μέσα στο κείμενο και δημιουργεί αυτόματα μια εισήγηση προς υπογραφή για τον προϊστάμενο. Είναι ένα μέτρο που αναμένεται να αυξήσει δραστικά τη διεκπεραίωση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμοτήτων που συνεχίζουν και εισέρχονται. 

Αναφερθήκατε στην τεχνητή νοημοσύνη, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα κράτος από τη χρήση της; 

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο και όπως όλα τα εργαλεία, τα πάντα εξαρτώνται από το πώς τα χρησιμοποιούμε. Αν πάρουμε για παράδειγμα το Gov AI που δημιουργήσαμε για το gov.gr, έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο διαλόγους που έχουν βοηθήσει τους πολίτες με ουσιαστικό τρόπο να λάβουν απαντήσεις για διαδικασίες του Δημοσίου χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν σε καμία ουρά ή να καλέσουν σε κάποια δημόσια υπηρεσία. 

Ως προς τους κινδύνους, σαφώς και αναγνωρίζουμε τις απειλές που προκύπτουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Για αυτό ψηφίστηκε και ο σχετικός νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα digital services. Με τις ρυθμίσεις που προβλέπει δίνουμε στους πολίτες τα εργαλεία που χρειάζονται για να μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους, ειδικά π.χ. κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι και στο ψηφιακό περιβάλλον είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε το ψέμα από την πραγματικότητα. 

Πότε θα αποκτήσουν οι πολίτες τον προσωπικό αριθμό; Πώς και πού θα τον χρησιμοποιούμε; 

Ο προσωπικός αριθμός, όπως έχει επισημάνει και ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι έτοιμος από την πλευρά μας. Το σημαντικό δεν είναι απλώς να τον εκδώσουμε, αλλά να καταφέρει να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών και να απλοποιήσει τις διαδικασίες. Αυτό θα επιτευχθεί αφού, με τη βοήθειά του, μπορούμε να διορθώσουμε τα χιλιάδες λάθη που υπάρχουν στα διάφορα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου. 

Παρουσιάσατε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο. Τι ανάγκες έρχονται να θεραπεύσουν οι παρεμβάσεις σας; 

Με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο απελευθερώνουμε χιλιάδες συναλλαγές ακινήτων. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν συναλλαγές που μπλοκάρουν λόγω ασυμφωνίας στο εμβαδόν των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους τίτλους τους. Η διαδικασία επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι σήμερα πολύ πολύπλοκη και χρονοβόρα. Απαιτείται η συναίνεση και των υπολοίπων ιδιοκτητών, πράγμα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά σε μεγάλες πολυκατοικίες. Αντίστοιχα, πρόβλημα παρουσιάζεται και στην αναγνώριση εκτάσεων ιδιωτών απέναντι σε διεκδικήσεις του Δημοσίου. 

Με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να βγουν χιλιάδες τέτοιες συναλλαγές από τον βάλτο. Στόχος είναι οι ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων τους, αρκεί να μη θίγονται δικαιώματα άλλων ιδιοκτητών. Ενα άλλο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που περιλαμβάνεται στις διατάξεις είναι και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων και το κλείσιμο εκκρεμοτήτων. Είναι πολύ σημαντικό ως Δημόσιο, αντιλαμβανόμενοι πάντα και τους κινδύνους, να χρησιμοποιούμε υπέρ μας τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη μέσα από αυτές. 

Εχει ανοίξει νωρίς η συζήτηση για το πρόσωπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας ακόμη και από «γαλάζιους» βουλευτές. Εσείς βλέπετε θετικά την επιλογή ενός προσώπου με κεντροδεξιό προφίλ; 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι μια συζήτηση που δεν σκοπεύει την να ανοίξει τόσο πρόωρα. Είναι ένα θέμα για το οποίο ακούστηκαν πολλές απόψεις και κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θεωρώ ότι καλώς συζητήθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο θα έδειχνε ασέβεια προς τον ίδιο τον θεσμό της Προεδρίας το να «σέρνεται» αυτή η συζήτηση επί τόσους μήνες. 

Ασχέτως του τι πιστεύω εγώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που ως πρωθυπουργός έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα και που ζυγίζοντάς τα θα πάρει την τελική απόφαση. Προσωπικά του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη λήψη αυτής της απόφασης, γιατί γνωρίζει καλύτερα από όλους ποιο είναι το καλό για τη χώρα και ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει τους Ελληνες πολίτες. 

Πώς απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης βλάπτει ουσιαστικά και την ίδια την κυβέρνηση; 

Πιστεύω ότι είναι συνολικά θετικό για τη χώρα να υπάρχει στο πολιτικό σύστημα μια «κανονική» Κεντροαριστερά, όπως υπάρχει και μια κανονική Κεντροδεξιά. Ούτως ώστε η κοινωνία να μπορεί να εκφράζεται, να επιλέγει δημοκρατικά αυτά τα οποία θέλει και μέσα από υγιείς πολιτικές δυνάμεις, που δεν διέπονται από λαϊκισμό, να αποφασίζει για τις πολιτικές που θέλει να εφαρμοστούν. Τώρα αυτός ο κόσμος, από το Κέντρο ως και τη Δεξιά, εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία. 

Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε προτεραιότητα τη δουλειά μας και την εντολή που μας έδωσαν οι Ελληνες πολίτες να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο αποφασιστικά το μεταρρυθμιστικό έργο για το οποίο μας εξέλεξαν. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο κομματικό πεδίο, δεξιά ή αριστερά. Εχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένα πράγματα και είμαστε προσηλωμένοι σε αυτά. Κοιτάμε μπροστά, προς την υλοποίηση των υποσχέσεών μας.