«Νομοσχέδιο προς όφελος των πολιτών και των πραγματικών ιδιοκτητών», επισημαίνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, διευκρινίζοντας πως «τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα θα γίνουν ακίνητα του πραγματικού ιδιοκτήτη».
Ειδικότερα, παρέμβασή του στην ολομέλεια, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης έκανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Όχι μόνο δεν πετάμε το μπαλάκι της ευθύνης στον πολίτη, αντιθέτως, ανοίγουμε ξανά τη διαδικασία ώστε τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα να γίνουν ακίνητα του πραγματικού ιδιοκτήτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κυρανάκης.
«Αποκτούμε ξανά δημόσιο έλεγχο των δεδομένων της κτηματογράφησης και σταματάει η εποχή που ιδιώτες-ανάδοχοι, ιδιωτικές εταιρείες προέκριναν, αν μια ιδιοκτησία είναι δική σας ή του γείτονά σας, αν είναι δική σας ή του δημοσίου και αυτό πήγαινε σε μια πρώτη εγγραφή η οποία έπρεπε να προσβληθεί δικαστικά. Κάνετε λάθος όταν λέτε ότι πετάμε το μπαλάκι της ευθύνης στον πολίτη. Μέχρι τώρα ήταν στον πολίτη. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή η οποία άνοιξε ξανά την διαδικασία, ώστε τα αγνώστου να γίνουν γνωστού, υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη, εφόσον έχει μεταγεγραμμένο τίτλο, εφόσον έχει τα στοιχεία τα οποία απαιτεί ο νόμος και η κοινή λογική», είπε ο Κώστας Κυρανάκης.
Στοιχεία για το έργο της κτηματογράφησης
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που απορρίπτουν το νομοσχέδιο και τους κάλεσε να δουν την πραγματικότητα.
«Με το νόμο του ΠΑΣΟΚ του 1995, με τον οποίο διενεργήθηκε η κτηματογράφηση σε όλη τη χώρα, εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν λάθη και εκκρεμότητες; Πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν άγνωστες ιδιοκτησίες; Πιστεύετε ότι σε περιοχές, όπως η Λευκάδα, η Χίος, η Λέσβος, η Αλόννησος, η Αρκαδία, που ολόκληροι οικισμοί έχουν εκτοπιστεί και είναι σε άλλη περιοχή, σε άλλη γειτονιά, δεν έγιναν με το νόμο του 1995 και τους αυστηρούς δήθεν ελέγχους που ο νόμος εκείνος επέβαλε; Δείτε λίγο την πραγματικότητα», είπε ο Κώστας Κυρανάκης.
Παράλληλα, έδωσε στοιχεία για την απόδοση των μέτρων που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ και της ενσωμάτωσης ψηφιακών εργαλείων, στο έργο της κτηματογράφησης.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τον Δεκέμβριο του 2023 οι αποφάσεις νομικού ελέγχου στα κτηματολογικά γραφεία όλης της Ελλάδος διπλασιάστηκαν. Από τον Ιούλιο του 2023, που οι αποφάσεις του νομικού ελέγχου οι οποίες εκδόθηκαν ανήλθαν σε 14.647, τον Ιούλιο του 2024 εκδόθηκαν 32.264 αποφάσεις. Μεσολάβησαν προβλέψεις του Ν. 5076 και η υλοποίηση ψηφιακών εργαλείων, όπως είπε ο Κώστας Κυρανάκης. Ειδικά στο κτηματολογικό γραφείο Αθηνών, τον Ιούλιο του 2023 είχαν εκδοθεί 697 αποφάσεις μόνο, και τον Ιούνιο του 2024 οι αποφάσεις ήταν 5.454, δηλαδή σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν. Από το 1995 μέχρι τον Ιούλιο του 2023 η ολοκληρωμένη κτηματογράφηση στη χώρα ήταν στο 39%, δηλαδή στις περιοχές που έχουν περάσει σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου. Από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 52%.
Για ψηφιοποίηση αρχείων
Ο κ. Κυρανάκης ενημέρωσε επίσης την εθνική αντιπροσωπεία ότι από τον Ιανουάριο, που ξεκίνησε το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων, έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί 155 εκατομμύρια σελίδες. «Σύντομα και πάντως μέχρι το τέλος του 2025, με ένα ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, είναι και δικός μας στόχος, κάθε δικηγόρος σε όλη την Ελλάδα να μπορεί να κάνει έρευνα τίτλων στα παλιά αρχεία υποθηκοφυλακείων, όπου αυτό χρειάζεται, από το κινητό, τον υπολογιστή, το γραφείο του, χωρίς αυτό να χρειάζεται καμία μετακίνηση. Είναι ένα έργο το οποίο υλοποιείται αποκλειστικά από πόρους του ΤΑΑ, το έργο 600 εκατομμυρίων σελίδων», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι και η επιτάχυνση με τις διατάξεις του Ν. 5076 και η επιτάχυνση που διευρύνεται με αυτό το νομοσχέδιο, είναι προς όφελος των οροσήμων του ΤΑΑ, τα οποία εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στη χώρα.