Τολμώ να χρησιμοποιήσω τη φράση «αλλαγή σελίδας» για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναλάβει τη θέση του γραμματέα ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Πρόκειται για μια επιλογή με ξεκάθαρο πολιτικό και οργανωτικό αποτύπωμα. Ο Κυρανάκης δεν είναι ένα πρόσωπο που έρχεται από την κομματική επετηρίδα χωρίς να έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Αντίθετα, κατά τη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών κλήθηκε να διαχειριστεί -και διαχειρίστηκε πολύ καλά- ίσως τη δυσκολότερη και πιο απαιτητική πρόκληση σε επίπεδο υπουργείου των τελευταίων δεκαετιών, αφού το Μεταφορών βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, απέδειξε ότι διαθέτει εργατικότητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Εισήγαγε καινοτομίες στον κλάδο, απόδειξε ότι δεν φοβάται τις ευθύνες, ότι σηκώνει τα μανίκια και δουλεύει με σχέδιο, επιμονή και καθημερινή παρουσία. Τα χαρακτηριστικά αυτά φαίνεται πως αξιολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντάς τον για μια θέση ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη ημέρα της παράταξης.

Η ανάληψη της γραμματείας του κόμματος δεν αποτελεί μια τυπική εσωκομματική μετακίνηση. Αντιθέτως, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία -όπως και τα υπόλοιπα κόμματα- εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική τροχιά. Ο νέος γραμματέας καλείται να βρεθεί από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, να οργανώσει τη βάση του κόμματος, να ενισχύσει την επαφή με τις τοπικές οργανώσεις και να συντονίσει τον κομματικό μηχανισμό ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Η επιλογή Κυρανάκη δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία επενδύει σε στελέχη που έχουν αποδείξει στην πράξη τις δυνατότητές τους. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.